• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Många fall av misshandel, hot och ofredanden på asylboenden

Publicerad

I dag valde polisen att redovisa en sammanställning av brottsanmälningar i och utanför Sveriges asylboenden. Siffrorna visar att det gjorts över 3.000 polisanmälningar i eller i anslutning till asylboenden runt om i landet.

Varje anmälan där målsäganden, den misstänkte eller en förhörsperson är migrant har polisen märkt med en specifik kod: så kallad relationskod 291.

Kodningen har använts för att kunna ta reda på hur många brottsanmälningar som gjort anslutning till asylboenden. Tidigare har polisen kritiserats för att de inte öppet redovisat siffrorna men i dag släpptes en detaljerad sammanställning.

Osäkra siffror

Stefan Hector, enhetschef på Nationella operativa avdelningen (NOA) inom Polismyndigheten, säger att siffrorna är osäkra men att polisen på det här sättet får en ungefärlig överblick av hur de ökade emigrantströmmarna påverkat polisens arbete, som han beskriver som en utmaning.

–  De siffror som vi har är svårtolkade. Dels så finns det felkällor men framför allt så har vi aldrig upplevt det här i Sverige. Vi har aldrig upplevt det här inom svensk polis, så vi har inget jämförelsematerial. Utmaningarna är ett flertal: arbetet kring gränskontroller men också det arbete vi har på asylboenden där migranterna finns.

Över 3.000 anmälningar

Lokala polisen har under två och en halv månad rapporterat in 3.282 brottsanmälningar till Nationella operativa avdelningen (NOA) i Stockholm. Huvudparten av brottsanmälningarna: 1.799 anmälda brott, har skett inne på asylboendena. 73 procent av anmälningarna inne på anläggningarna består av misstänkt misshandel, hot och ofredanden. 

– Huvudparten är brott mellan människor som bor på ett asylboende. Det är människor som bor på en och samma plats, kanske trångt med de friktioner som uppstår i vardagen. Man bråkar sinsemellan på asylboendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.