Foto: TT

Många flyktingar försvinner utan att söka asyl

Uppdaterad
Publicerad

Polisen beräknar att nästan lika många flyktingar som söker asyl i Sverige, kommer hit utan att söka asyl och i stället försvinner ur systemen. Polisen oroas över att de begår brott och utnyttjas som billig arbetskraft.

Närmare 40.000 flyktingar har sökt asyl i Sverige sedan 1 september men polisen anser att lika många kan ha kommit till Sverige och som inte har sökt asyl.

– Det är olyckligt på flera sätt. Dels för att det kanske finns människor som skulle behöva söka asyl men av olika orsaker inte gör det. Sedan för att det kan innebära att de vistas här olovligt och de människorna vet vi inte vilka de är eller vad de gör, säger Patrik Engström, sektionschef vid gränspolisen och ansvarig för insatsen kring flyktingströmmen, till SVT Nyheter.

#flykt

Polisen har inte haft någon möjlighet att kontrollera vilka som kommer till Sverige och om de har asylskäl men oroas över att så många försvinner efter att de anlänt till Sverige.

– Det finns risk för att de begår brott men också en ännu större risk att de kommer att utsättas för brott. Det här är en grupp som väldigt sällan söker hjälp av samhället om de utsätts för brott eller utnyttjas på något annat sätt. De kan till exempel utnyttjas som billig arbetskraft, säger Patrik Engström.

Ser hur många avviker efter ankomst

På grund av de stora flyktingströmmarna så har polisen uppgraderat flyktingströmmen till något man kallar en särskild händelse.

Varje morgon ska polisens sju olika regioner rapportera in information om flödena av migranter till polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA) tidigare Rikskriminalen. Polisen hoppas på det sättet få en klarare bild av var de som försvinner tar vägen. Till exempel söker asyl i andra länder eller stannar kvar illegalt.

– Vi ser hela tiden hur människor som ankommer till Sverige via tåg eller färja, avviker. Vi kan också se människor som kommer till ankomsplatserna och söker upp till exempel barn och tar dem med därifrån och det är en väldigt allvarlig utveckling, säger Patrik Engström till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet