Många föräldrar ser inte barns fetma

Uppdaterad
Publicerad

Varannan förälder till barn med övervikt i Central- och Nordeuropa underskattar sitt barns viktproblem. Nästan lika många oroar sig dessutom för att barnet ska bli magert, visar en ny studie.

I en avhandling som barnsjuksköterskan Susann Regber har gjort studeras föräldrarnas roll i arbetet för att motverka fetma hos yngre barn.

Det visar att 40 procent av föräldrar till barn med såväl övervikt som fetma oroar sig för att barnet ska bli underviktigt. Hos föräldrar till underviktiga barn oroar sig 33 procent för undervikten.

Barn från åtta länder

Föräldrar och barn från åtta länder har deltagit i studien. Varannan förälder till ett barn med övervikt i Central- och Nordeuropa uppfattade sitt barn som normalviktigt. I Sydeuropa var samma siffra 75 procent.

– Om det finns en så stor andel föräldrar som inte kan klassificera sitt barn korrekt – då tänker jag att de verkligen behöver stöd. Vi behöver veta om att föräldrarna inte ser det här själva, säger Susann Regber.

Behov av information

Hon menar att det är viktigt att föräldrarna får se barnets BMI-kurva varje gång de besöker barnavårdscentralen. BMI, ett mått på förhållandet mellan längd och vikt, är enligt Regber en bra utgångspunkt att diskutera barnets viktutveckling.

– Många föräldrar ser helt enkelt inte tillväxtökningen, och är beroende av objektiv information från till exempel barnavårdscentraler och skolhälsovården för att agera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer