Hör stressforskaren berätta vad som oftast krävs för att en som varit utmattad ska kunna återgå i arbete. Foto: SVT/Edit: Aldrig mera utbränd

Många utbrända fortfarande sjuka efter sju år – få sjukskrivna

Publicerad

Majoriteten av patienter som behandlats för utmattningssyndrom hade kvar restsymptom efter sju år. En tredjedel bedömdes fortfarande utmattade. Det visar en studie från Institutet för stressmedicin.

Institutet för stressmedicin har följt upp patienter som fått behandling för utmattningssyndrom. Den absoluta merparten av de som svarade efter sju år hade kvar restsymptom som nedsatt stresstolerans och extrem trötthet. Drygt en av sex ansåg sig vara helt återställd.

– När man väl har utvecklat utmattningssyndrom så är det tyvärr en sjukdom som tar lång tid att återhämta sig från, säger Kristina Glise, överläkare och forskare vid Institutet för stressmedicin.

Tredjedel fortfarande sjuka

163 patienter kallades också till en undersökning 7-12 år efter sitt första besök på Institutet för stressmedicin. Av dem bedömdes en tredjedel fortfarande ha utmattningssyndrom.

– De hade en mildare sjukdom än de hade initialt, men de uppfyllde ändå kriterierna för diagnosen. Trots de lyckades de fixa sina jobb, tack vare att de är motiverade och flitiga och att de har arbetsgivare som hjälper till med anpassningar, säger Kristina Glise.

Få sjukskrivna 

Majoriteten av patienterna, 87 procent, var efter sju år inte längre sjukskrivna. Många av patienterna hade försökt hitta lösningar genom anpassade arbetstider och arbetsuppgifter tillsammans med arbetsgivaren.

– Ett samarbete mellan vården, patienten och arbetsgivaren är oerhört viktigt för att vi ska lyckas få tillbaka så många som möjligt till arbetslivet igen, säger hon. 

Fakta om studien

Institutet för stressmedicin har följt upp 217 av sina patienter med utmattningssyndrom. 2, 3, 5 och 7 år efter avslutad behandling på mottagningen fick patienterna en frågeenkät. Undersökningen visade bland annat att nästan 90% fortfarande hade ett eller fler symptom kvar och endast 16% ansåg sig vara helt friska efter sju år.  

163 av patienterna genomgick även en klinisk undersökning 7-12 år efter besöket för att få kvarvarande symptom undersökta. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.