Många frivilliga vid skogsbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränderna runtom i landet engagerar de flesta och många vill vara med och hjälpa till. Flera av de drabbade kommunerna har upprättat en organisation för att ta emot frivilligarbetare som får hjälpa till med olika uppgifter.

I Härjedalens kommun gick man i tisdags ut och uppmanade folk som vill hjälpa till att släcka skogsbränderna i kommunen att höra av sig.

– Vi har fått en jätterespons. Det är helt otroligt, säger Eva-Lotta Lundin som är ansvarig för Frivilliga resursgruppen i Härjedalens kommun, som berättar att man på torsdagskvällen närmar sig 200 samtal från frivilliga.

Räddningstjänsten hör av sig till Frivilliga resursgruppen som matchar behovet med de personer som kan vara mest lämpliga för den aktuella uppgiften. I Härjedalens kommun har frivilliga hjälpt till med sådant som att sköta transporter men också att understödja räddningstjänsten i eftersläckningsarbete.

– När räddningstjänsten har fått bukt med det värsta så kan frivilliga hjälpa till och flytta slangar och så under eftersläckningen.

Bönder som anmält sig som frivilliga har också använt sig av traktorer och gödseltankar som tankbilar i närheten av där det pågått eftersläckning.

Facebookgrupper har bildats

I Ljusdal har privatpersoner startat en facebookgrupp för att hjälpa brandmän och andra som bekämpar bränderna.

– De har gjort insamlingar och har kört ut mat, dryck och förnödenheter – inte direkt in i brandområdet utan i anknytning så att de som jobbar har kunnat få sig lite till livs, berättar Ljusdals kommunikationschef Per Jonsson.

Ljusdal startade i tisdags också startat en telefonlinje och mejladress för att ta emot alla anmälningar från folk som på olika sätt vill hjälpa till. Fram till eftermiddagen på onsdag hade man fått in 180 telefonsamtal.

– Det kan vara allt möjligt som folk erbjuder hjälp med. Allt från att man har en sjukvårdsutbildning eller kan transportera saker till att man erbjuder sin bil eller sovplats till evakuerade eller att man kan inhysa djur, berättar Malin Lindgren, som sitter med i Ljusdals krisinformationsgrupp.

Folk från hela landet

Och samtalen har inte bara kommit från folk som bor i Ljusdals kommun.

– Nej, det är folk från hela landet. Ända från Skåne till Umeå så det är jättehärligt, säger Malin Lindgren.

I Ljusdal finns för närvarande inget akut behov av hjälp utan kommunen samlar in uppgifter om frivilliga utifall att de kan behövas framöver.

– Jag vill poängtera att det inte är bara hjälp för idag eller imorgon utan det kan ju behövas hjälp om två veckor. Vi tar emot alla som ringer och skriver upp ungefär vad de har för typer av kompetens eller om de har något fordon eller annat, säger Malin Lindgren.

Myndigheten för samhällsskydd och beredning, MSB, uppger att personer som vill anmäla sig som frivilliga för att hjälpa till vid de pågående skogsbränderna ska vända sig till de drabbade kommunerna. I såväl Ljusdal som Härjedalen och Ragunda är man dock för närvarande nöjda med det antal frivilliga som man redan har fått in.

– Just nu så behöver man inte höra av sig till oss, säger Eva-Lotta Lundin i Härjedalens kommun.

– Vi har ganska många att välja på för närvarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.