Foto: SVT

Många fuskar vid handel med konst

Publicerad

Sex av tio privatpersoner som säljer konst och andra antikviteter skattar inte för vinsten. Bara under 2010 undanhölls över 13 miljoner kronor i skatt, visar Skatteverkets specialgranskning av dem som säljer via de stora auktionshusen och antikhandlarna.

Det är som att sälja hus eller aktier, vinsten ska beskattas, men det vet eller bryr sig inte majoriteten konst- och antikvitetssäljare om.

– Det är en stor andel som undanhåller skatt. Mer än 60 procent har inte redovisat sin försäljning. Det vi har kommit fram till i dagsläget är att det rör sig om 13,5 miljoner som staten ska ha i skatt bara för året 2010 och då har vi inte börjat se på 2011, säger Eva Björklund, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Inbringar stora summor

Konst- och antikvitetsförsäljning kan inbringa stora summor i vinst för säljaren.

Enligt skattereglerna får man räkna av det man köpt antikviteten för. Men all vinst utöver 50.000 kronor ska tas upp i deklarationen som inkomst av kapital.

Det är det år försäljningen sker som det ska deklareras för och man får inte kvitta vinster mot förluster. Säljer man med vinst fler än en gång under samma år, får grundavdraget på 50.000 kronor bara göras en gång.

Flera områden ska skattegranskas

– Man får ju inga kontrolluppgifter på att man gjort försäljningen och då är det lätt att man glömmer bort det, sen finns det väl också en liten del som faktiskt låter bli att skatta för vinsten av andra anledningar, säger Eva Björklund, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Skatteverket fortsätter nu med att även kontrollera svenskar som säljer konst och antikviteter via utländska auktionshus och antikhandlare.

Andra områden som har specialgranskats av Skatteverket är nätpoker och skogsförsäljningar, där en klar majoritet fuskar med att betala skatt på vinsten när det måste göras enligt lag.

Fakta om skattekontrollen

Visa

Kontrollen baseras på uppgifter som inhämtats från de största auktionsföretagen i landet och ett antal antikhandlare med betydande omsättning. Granskningen omfattar försäljningar gjorda under 2010 och 2011.

Kontrollen för inkomståret 2010 innefattade 485 privatpersoner och för 2011 uppgick antalet till 475 privatpersoner. Skatteverket konstaterar att många inte redovisat någon försäljning alls.

Totalt har Skatteverket fattat 239 omprövningsbeslut för taxeringsåret 2011. Den sammanlagda undanhållna skatten för försäljningar 2010 beräknas till drygt 13,5 miljoner kronor. Dessutom har skattetillägg påförts med drygt 1,3 miljoner kronor och i 15 fall har brottsanmälan gjorts för året. År 2011 återstår att gås igenom av Skatteverket.

Källa: Skatteverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer