Många kvinnor med bråck felopereras

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio kvinnor som drabbas av ljumskbråck opereras med samma teknik som män, trots att det är riskabelt.

Läkaren missar lätt farligare inklämda bråck, och kvinnorna riskerar att behöva opereras om akut.

Ljumskbråck är en typiskt manlig åkomma, men vart tionde drabbar en kvinna. Och en kvinna löper betydligt högre risk än en man att få ett lårbråck, ett bråck som hamnar nedanför ljumsken och där risken att bråcket kläms är mycket hög.

Svårt upptäcka farliga fall

Enligt data från Svenska Bråckregistret, som presenterades på läkarnas riksstämma i Göteborg, opereras kvinnliga bråckpatienter i dag i fyra fall av tio med samma teknik som används på män, så kallad öppen främre nätplastik via ljumsken.

Den gör det svårt för kirurgen att upptäcka eventuella farliga lårbråck. Mycket riktigt måste 42 procent av kvinnorna som opererats för ljumskbråck sedan opereras om för lårbråck, jämfört med 5 procent bland männen.

Kvinnor bör erbjudas operation

Andra operationstekniker är därför bättre på kvinnor, enligt presentationen på stämman.

Kvinnor bör enligt nya rekommendationer alltid erbjudas operation för sina ljumskbråck, eftersom de riskerar allvarligare komplikationer som kräver akut operation med högre risk att dö.

Mäns bråck behöver däremot inte opereras om inte besvären hindrar det dagliga livet.

TT

Vanlig bula kan bli farlig

I Sverige opereras ungefär 18 000 vuxna om året för ljumskbråck, som innebär att bukhinnan buktar fram genom musklerna när de har försvagats.

Bråcket kan göra rejält ont om det kläms. Då kan det också bli stopp i tarmen med allt vad det innebär av illamående och smärta. Tarm och fettvävnad kan dö. Inklämda bråck måste därför snabbt opereras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.