Många leksaker innehåller gifter

Publicerad

På tio år har användningen av kemikalier mer än fördubblats och nästan hälften av dem anses av Kemikalieinspektionen vara hälsofarliga. Vi hittar kemikalierna framför allt i det vi har närmast kroppen och i det som våra barn leker med.

Det är svårt som konsument att veta om det finns några farliga kemikalier i de varor vi köper. Något krav på innehållsdeklaration finns inte för varor.

-Det finns ju för mat, men för varor finns inte alls samma regler, säger Frida Ramström på Kemikalieinspektionen.

Det handlar om allt från elektronik och byggvaror till leksaker och kläder. Och det är just i kläder och leksaker som flest oönskade kemikalier påträffas.

Det visar SVT:s genomgång av det så kallade Rapex-registret, som är ett system inom EU som myndigheterna ska rapportera till när de hittar varor som innehåller för höga halter av farliga kemikalier.

Kemikalieinspektionen
Frida Ramström jobbar som inspektör på Kemikalieinspektionen. Hennes uppgift är att snoka reda på varor som innehåller för höga halter av farliga ämnen. Hon gör stickprovskontroller i butiker och analyserar varorna.

-Vi hittar brister hela tiden, säger hon och visar en ask barnkritor som hon har hittat för höga halter bly i.

-Barn tar ju ofta saker i munnen. Och att få i sig bly är allvarligt, man kan bli förgiftad. Och det har faktisk hänt att barn har avlidit av blyförgiftning.

Frida Ramström visar också en radiostyrd bil som innehåller för höga halter bly och en uppblåsbar badring som innehåller en otillåten ftalat, ett ämne som används för att göra pvc-plast mjuk.

5-30 procent innehåller för höga halter
-I de kontroller vi gör innehåller mellan 5 och 30 procent av varorna för höga halter av miljö- eller hälsofarliga kemikalier, säger Frida Ramström som påpekar att det de hittar är bara en droppe i havet.

Det finns flera anledningar till varför det är så här, enligt Frida Ramström. Lagstiftningen är för svag vad gäller hälsofarliga kemikalier, det finns inget krav på att innehållsdeklarera varor och det är upp till tillverkare och importörer att kontroller sina varor.

-Handeln med varor är i dag global vilket gör att det är svårt att ha kontroll över de varor som importeras. Vi vet egentligen väldigt lite.

Av alla leksaker som säljs inom EU är 85 procent tillverkade i Kina, enligt FN. Och det är också leksaker från Kina som innehåller flest otillåtna kemikalier, enligt Rapex-registret.

-Här i Kina är det inga problem att köpa leksaker med ftalater, säger SVT:s korrespondent Niklas Sjögren och visar upp badleksaker i plast.

Ftalater i Kina
När Greenpeace i Kina nyligen testade 30 slumpvis utvalda leksaker från affärer i fyra stora städer visade sig 21 av dem innehålla skadliga halter av ftalater. Men så är heller inte ftalater i leksaker förbjudna i Kina.

-Kunskapen om ftalaternas skadliga effekter är inte så spridd i Kina ännu och det är ingen prioriterad fråga hos myndigheterna, säger Wu Yixiu på Greenpeace i Kina till SVT.

Flera av de leksaker som innehöll höga halter ftalater är tillverkade av företaget Innovative Toys. De hymlar inte med att de använder ftalater, men påstår att det är bara i produkter för den inhemska marknaden.

-Alla leksakstillverkare i Kina använder ftalater i de inhemska produkterna, säger Zhang Hong på Innovative Toys till SVT.

-I de leksaker vi exporterar använder vi en annan mjukgörare från Tyskland. Men det är dyrt så vi har inte råd att använda den till allt, säger Zhang Hong.

Tips från experten
Så hur ska man som konsument egentligt kunna ta reda på om en leksak innehåller några skadliga kemikalier? Nej, det är inte lätt, menar Frida Ramström, men hon har några tips.

-Handla i seriösa butiker som är bra på leksaker. De har oftast någon som jobbar med de här frågorna. Lukta på plastleksaker. Luktar de starkt av plast, undvik dom, för då finns risk att de innehåller ftalater. Köp heller inte leksaker som luktar parfym. De kan vara tillsatta för att dölja plastlukt och kan i sig dessutom vara allergiframkallande. Och fråga i butiken. Som konsument har du rätt att inom 45 dagar få veta om en vara innehåller några farliga ämnen. Den rätten finns i EU:s gemensamma kemikalielagstiftning Reach.

Regeringen har gett Kemikalieinspektionen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för en giftfri vardag under åren 2011-2014 som ska minska risken för att människor i sin vardag utsätts för farliga kemikalier.

År 2013 börjar också nya regler att gälla för kemikalier i leksaker enligt EU:s nya leksaksdirektiv. CMR-ämnen, det vill säga cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska ämnen, får då inte användas i leksaker.

-Förhoppningsvis blir det bättre. Men det här ju EU-lagstiftning och omfattar exempelvis inte Kina, avslutar Frida Ramström.

Karin Axelsdotter Olsson, reporter
karin.axelsdotter-olsson@svt.se
Kenneth Ulander, researcher
kenneth.ulander@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.