Många män lider av nedsatt fertilitet – men långt ifrån alla får hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 15 procent av alla heterosexuella par i Sverige har någon gång svårt att få barn. Bland dessa beror nästan hälften på ett manligt problem. Trots det saknas kunskap om manlig infertilitet såväl inom forskningen som i vården och långt ifrån alla män får hjälp.

– På många håll i Sverige får män utan spermier ingen utredning alls, säger Mats Holmberg, androlog vid Karolinska institutet i Stockholm.

För tre år sen bestämde sig Elin Hörberg och Mario Ochoa från Malmö att försöka bli gravida. I början tyckte de att det var spännande men efter ett års försök med återkommande mens bestämde de sig för att söka hjälp.

– Jag är åtta år äldre än Mario och tänkte att det kanske var fel på mina ägg, säger Elin Hörberg.

– Jag tänkte samma sak och därför blev det en chock när det visade sig att det var fel på mig, säger Mario Ochoa.

Mario lider Azoospermi. En form av manlig infertilitet som innebär att det saknas spermier i sädesvätskan.

– När vi fick beskedet kändes det som att livet dränerades på all mening. Vi fungerade i princip inte alls ett tag efter. Allt kändes om ett mörker, säger Mario Ochoa.

Professorn: Saknas kunskap

Den vanligaste faktorn för män är att antalet eller rörligheten på spermierna är nedsatt. Och trots att problemen för nästan hälften av paren som söker för ofrivillig barnlöshet i Sverige är manliga ser vården olika ut i landet. På en del håll erbjuds mannen en utredning men i många fall finns ingen hjälp att få, enligt Mats Holmberg.

– Jag får kalla kårar på ryggen när jag tänker på det. Att par som precis fått ett väldigt dramatiskt besked om att mannen saknar spermier får gå hem utan hjälp eller utredning, säger han.

En anledning till att vården ser olika ut i landet är att det saknas kunskap om manlig infertilitet, det menar Aleksander Giwercman, professor vid Reproduktionsmedicin i Malmö. 

– Det finns ingen specialitet som är relaterad till den manliga produktionsfunktionen. Kvinnorna har sina gynekologer som vet allt om kvinnlig reproduktion mendan andrologi, som man kallar det område som fokuserar på manlig reproduktion, inte finns som specialitet, säger han.

Paret: Finns flera alternativ

Mario Ochoa fick en utredning. I våras genomgick han två operationer där vävnad plockades ut från pungen i hopp om att hitta spermier. Man fick ut tio stycken och därefter gjorde Elin en IVF. Men försöket misslyckades.

– Det är inte bara ett embryo som dör utan alla ens drömmar. Både att man vill ha barn och att slippa vara i den här processen, säger Elin Hörberg.

Om några veckor ska paret göra ett nytt försök. Då har det gått tre år sen de började försöka bli gravida.

– På ett eller annat sätt tror vi att det kommer gå. Antingen om vi får ett biologiskt barn eller via adoption eller donation, säger Mario Ochoa.

– Jag ser bara fram emot att få veta vad som kommer hända vid vårt nästa försök så att man kan planera framåt. Vare sig det är positivt eller negativt, säger Elin Hörberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.