Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds, säger att organisationen varit med om ”stora motgångar” förut – apropå ett eventuellt svenskt medlemskap i Nato. Foto: SVT

Svenska Freds om Natodebatten: ”Vi har inte gett upp”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder på att Sverige är på väg in i Nato. En av de tydligaste Nato-motståndarna har varit organisationen Svenska Freds som nu kan tvingas att byta strategi.

Svenska Freds går mot ett rejält nederlag då det verkar som att Sverige är på väg in i försvarsalliansen Nato.

– Väldigt mycket talar för att Sverige och Finland kommer gå med, men vi har inte gett upp, säger Svenska Freds ordförande Agnes Hellström, och fortsätter:

– Sverige borde inte ansöka om medlemskap nu i en så sårbar och uppskrämd tid, och jag hoppas att Socialdemokraterna kommer fram till det.

Men är inte Sverige säkrare i Nato?

– Det är flera länder som har valt alliansfrihet och Sverige har ju varit ett av dem i 200 år. Jag anser att det är oerhört viktigt att det fortsätter finnas stater och röster som inte bidrar till polarisering utan tvärtom kan vara en stark röst för medling, diplomati och avspänning i ett väldigt uppskruvat läge.

Nya medlemmar strömmar in

Samtidigt är organisationen också på sätt och vis en vinnare. Nya medlemmar har strömmat till under början av året, efter att Ryssland invaderat Ukraina och efter att Natofrågan blivit glödhet. Nu är över 9 000 medlemmar, en ökning på 22 procent på bara två månader.

Agnes Hellström tycker att Nato-debatten har varit skev och ensidig. Hon menar att kriget i Ukraina har skrämt upp många och att det varit svårt för kritiska röster att komma fram eftersom de har blivit hårt ansatta.

– Att vara emot ett Nato-medlemskap likställs mer eller mindre med att vara landsförrädare.

”Har märkt av ett skifte”

Samtidigt tycker hon att det börjar ändras nu.

– De senaste veckorna har vi märkt ett skifte. Allt fler kulturarbetare, politiker och ledarskribenter tar ställning och lyfter perspektiv mot Nato och kritik mot hur ensidig debatten har varit ur ett demokratiskt perspektiv.

Ni har länge jobbat mot ett Nato-medlemskap. Hur kommer ni ställa om ifall Sverige nu går med?

- Det ska vi ta upp på vår kongress i nästa vecka, men om Sveriges ansöker om medlemskap i Nato så ser vi det som jätteviktigt att regeringen undertecknar konventionen om förbud mot kärnvapen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet