Boris Johnson till Sverige: ”Förhoppningar om en skriftlig solidaritetsförklaring”

Uppdaterad
Publicerad

Viktiga Natobesked kommer den här veckan i både Sverige och Finland. Men först besöker Storbritanniens premiärminister Boris Johnson båda länderna. Enligt SVT:s politiska kommentator Mats Knutson hoppas Sverige på en skriftlig garanti från Storbritannien att man kommer att ge skydd vid en eventuell rysk aggression under ansökningstiden.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson besöker Stockholm och Helsingfors under en endagsresa i morgon, onsdag. Enligt uppgift till SVT är syftet med besöket i Sverige att signera ett avtal om att fördjupa det befintliga försvars- och säkerhetssamarbete som länderna har.

Storbritannien, Danmark och Tyskland har tidigare muntligt sagt att länderna kommer att hjälpa Sverige vid ett eventuellt angrepp. 

– Nu är förhoppningen att man i samband med mötet ska få en skriftlig typ av solidaritetsförklaring från Storbritannien, som skulle innebära att Storbritannien åtar sig att skydda Sverige i händelse av rysk aggression under ansökningstiden, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

”En total omsvängning”

I Sverige har S utlovat besked på söndag om var partiet står i Natofrågan. Tidigare utrikesminister Jan Eliasson förespråkar ett svenskt Natomedlemskap och Margot Wallström, också tidigare utrikesminister, säger att hon börjar luta åt ett ja. Försvarsminister Peter Hultqvist, tidigare tydlig Natomotståndare, säger i dag att ett svenskt och finskt medlemskap skulle stärka det nordiska försvaret.

– Det är en total omsvängning som naturligtvis kommer att förfölja honom under lång tid, men att han gör det nu handlar om att han och partiet vill övertyga framförallt den egna partiopinionen om fördelarna med att gå med i Nato, och också förbereda partiet för beslutet på söndag, säger Mats Knutson.

”Möjlighet att manifestera enighet”

I Finland lämnar både statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö sina Natobesked på torsdag, och den 17-18 maj besöker Sauli Niinistö Sverige. 

– En möjlighet för två länder att manifestera enighet i en central säkerhetspolitisk fråga, säger Mats Knutson.

Niinistö ska besöka marinbas i Sverige

Enligt ett pressmeddelande från Niinistös kansli är försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige och samarbetet inom krisberedskap två frågor som Niinistö och statsminister Magdalena Andersson (S) ska diskutera vid Sverigebesöket. Niinistö kommer också att besöka marinbasen Berga utanför Stockholm, där det kommer att hållas samtal om försvarssamarbetet.

Sju avgörande dagar i Natofrågan

Onsdag 11 maj: Boris Johnson besöker Sverige.

Torsdag 12 maj: Besked i Natofrågan från Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin.

Fredag 13 maj: Den säkerhetspolitiska analys som ska ligga till grund för Sveriges kommande beslut i Natofrågan.

Lördag 14 maj: Socialdemokraterna i Finland ger sitt Natobesked.

Söndag 15 maj: Socialdemokraterna i Sverige ger sitt besked.

Måndag 16 maj: EU-ländernas utrikesministrar möts i Bryssel.

Tisdag 17 maj: Sauli Niinistö besöker Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.