Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett Nato-medlemskap skulle stärka försvarsförmågan, menar försvarsminister Peter Hultqvist (S). Samtidigt vill han inte säga att han har svängt i frågan. Hör honom i klippet. Foto: Midhat Poturovic

Försvarsministern: Nordens försvarsförmåga starkare vid ett Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) menar att Nordens samlade försvarsförmåga skulle bli starkare om Sverige och Finland ansluter till Nato, och därigenom får en gemensam försvarsplanering inom alliansens ram.

– Sammantaget kommer det stärka försvarsförmågan och höja tröskeln i förhållande till konflikter, säger Peter Hultqvist till SVT.

Mycket handlar om att utnyttja varandras styrkor.

– Om vi väljer att gå med i Nato, både från svensk och finsk sida, så skapar man ju förutsättningar för en gemensam planering i hela Norden som också samordnas med Nato, vilket stärker det Nordiska perspektivet.

Ett samarbete skulle kunna vara hur man positionerar olika stridskrafter.

– Hur man kan kompletterar varandra i olika scenario. En gemensam planering som täcker hela Norden är såklart då gemensam styrka.

Ett svenskt och ett finskt Natomedlemskap och en gemensam nordisk försvarsplanering liksom övervakning av Östersjön, skulle minska risken för att något skulle hända kring Baltikum och inte minst den strategiskt viktiga ön Gotland, menar Hultqvist.

– Skulle nån, i det här fallet Ryssland, anfalla Gotland och ta en bit där så skulle det påverka baltiskt fastland, finskt fastland och svenskt fastland samt störa sjö- och luffartsmöjligheterna i hela Östersjön.

Slutgiltigt besked den 15 maj

Socialdemokraterna ska lämna sitt slutgiltiga besked i Natofrågan den 15 maj. Hultqvist har länge varit emot ett svenskt medlemskap i alliansen men i och med Rysslands invasion av Ukraina har han, liksom partiet, omvärderat sin uppfattning.

– Ryssland visar upp en sån oerhörd brutalitet, en oerhört bristande respekt för internationella lagar och regler i kriget i Ukraina. Efter den 24 februari har vi fått ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge.

Men i dagsläge vill han varken säga ja eller nej till Nato.

– Jag är en del av partiets process och en del av den säkerhetspolitiska analysen. Jag kommer redovisa min uppfattning när partiet har bestämt sig i den här frågan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad får man för skydd? Vilka skyldigheter har man? Och vem bestämmer egentligen? – Det här innebär det att vara medlem i Nato. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.