Boris Johnson besöker Sverige i morgon, onsdag, bekräftar regeringen. Foto: James Manning/AP

Boris Johnson besöker Sverige i morgon

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen besöker den brittiske premiärministern Boris Johnson Sverige och träffar statsminister Magdalena Andersson (S) på Harpsund.

Enligt uppgift till SVT är syftet med besöket att signera ett avtal om att fördjupa det försvars- och säkerhetssamarbete som finns mellan Sverige och Storbritannien i dag.

Under överläggningarna kommer man bland annat att diskutera den allvarliga situationen i Europa, de bilaterala relationerna och samarbetet mellan Sverige och Storbritannien, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Fördjupat försvars- och säkerhetssamarbete

Enligt uppgift till SVT står Magdalena Andersson och Boris Johnson dessutom inför att skriftligen fördjupa det försvars- och säkerhetssamarbetet som redan i dag finns mellan Storbritannien och Sverige. Det existerande samarbetet beskrivs av regeringen själv som av ”särskild vikt för säkerheten i Östersjöregionen”. Det finns bland annat ett materielsamarbete och samarbete kring framtida stridsflygsutveckling. Samarbeten finns även inom forskning, övning och och utbildning.

SVT kunde redan i torsdags berätta att man i regeringskansliet hoppats på att få till ett möte med Boris Johnson i närtid.

Besöker Finland

Boris Johnson kommer på onsdagen även att besöka Finland, där han kommer att träffa president Sauli Niinistö. Johnson och Niinistö kommer att diskutera kriget i Ukraina och säkerhetsläget i Europa enligt ett pressmeddelande från Niinistös kansli.

Boris Johnsons talesperson säger enligt Reuters att Storbritannien stöttar länders demokratiska förmåga att besluta om Nato-medlemskap och att Johnson i Sverige och Finland därför kommer att diskutera bredare säkerhetsfrågor.

Den brittiske försvarsministern Ben Wallace gjorde i förra veckan ett besök i Finland med anledning av landets eventuella Nato-ansökan. Han försäkrade då, precis som han tidigare har sagt, att Storbritannien skulle hjälpa såväl Finland som Sverige vid ett eventuellt ryskt anfall, oavsett medlemskap i Nato eller ej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.