Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den egna försvarsförmågan är god, men det räcker inte för att motverka det ryska hotet, säger Petteri Orpo (Samlingspartiet), ordförande i finska försvarsutskottet. Foto: MAURI RATILAINEN/EPA/TT

Finska försvarsutskottet: Natomedlemskap bästa lösningen för Finlands säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterade det finska försvarsutskottet sitt natouttalande. Kommittén anser att ett Natomedlemskap är den bästa lösningen för Finlands säkerhet.

– Försvarsutskottets syn på Finlands medlemskap i Nato är tydlig. Finland bör prioritera att ansöka om Natomedlemskap, säger försvarsutskottets ledamot Joonas Könttä, enligt tidningen Iltalehti.

Det finska försvarsutskottet har under tisdagen färdigställt sitt Natouttalande, vilket presenterades klockan 12 svensk tid.

På pressträffen argumenterade försvarsutskottets ordförande, Petteri Orpon (Samlingspartiet), för att landets försvarsförmåga är god men att det inte räcker för att motverka det ryska hotet. Och även om partnerskap och samarbete med andra länder kan fördjupas bidrar det inte med tillräcklig säkerhet för Finland, skriver Iltalehti.

Kommittén anser därför att ett Natomedlemskap är den bästa lösningen för Finlands säkerhet.

– Det viktigaste är Finlands och finländarnas säkerhet. Även i framtiden kommer vårt nationella försvar förlita sig på ett värnpliktssystem och en stor utbildad reserv, säger försvarsutskottets ledamot Joonas Könttä (Centerpartiet). 

– Försvarsutskottets syn på Finlands medlemskap i Nato är tydlig. Finland bör prioritera att ansöka om Natomedlemskap, säger Könttä.

Dubbla Natobesked 12 maj

Tidigare under tisdagen rapporterade tidningen att Finlands statsminister Sanna Marin tidigarelägger sitt Natobesked till torsdag den 12 maj, samma dag som president Sauli Niinistö lämnar sitt.

Var och när beskeden offentliggörs är inte bestämt, men troligtvis lämnar statsministern sitt besked strax efter presidentens uttalande.

”Det var väntat”

SVT:s utrikeskorrespondent i Finland, Liselott Lindström, överraskades inte av det finländska försvarsutskottets Natobesked.

– Det var väntat med ett sådant här uttalande, men det som var intressant var att de poängterade att försvaret inte räcker. Finlands försvar är väldigt starkt och något som man har byggt upp sedan kalla kriget. Nu är vi i ett nytt världsläge att inte ens det fina försvaret vi har räcker, säger hon.

Inte heller uppgifterna om att statsminister Sanna Marin tidigarelägger sitt Natobesked förvånar henne.

– Det var också väntat. Det spekulerades redan tidigare att hon skulle göra det samtidigt som presidenten. De tänker väl att det är bäst att man går ut med gemensam sak samtidigt, säger Liselott Lindström. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann Linde vidhåller att Socialdemokraterna fortfarande inte fattat ett slutgiltigt beslut i Natofrågan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.