Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulla Gudmundsson svarar på tre frågor om vad som händer ifall Sverige inte går med i Nato. Foto: SVT

Nato-kännaren: Det kan hända om Sverige inte går med i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna får leva med en förhöjd krigsrisk om Sverige väljer att inte gå med i Nato. Det menar Ulla Gudmundsson, tidigare biträdande chef för Sveriges Natodelegation.

– Putin skulle kunna göra en propagandamässig poäng av det. 

Debatten kring Sveriges eventuella Natomedlemskap är i full gång. Men vad får det för konsekvenser om vi väljer att inte gå med? Och vad skickar det för signaler till Rysslands president Vladimir Putin? 

– Ett möjligt scenario är att Ryssland skulle vilja genomföra en militär attack som berör Sverige, säger Ulla Gudmundsson, tidigare biträdande chef för Sveriges Natodelegation och erfarenhet från 30 år på UD. 

Hon menar att vi på kort sikt kan dras in i ett krig av strategiska skäl på grund av Sveriges geografiska läge, då utan att omfattas av Natos försvarsgaranti. Men effekten på längre sikt av att stå utanför försvarsalliansen är svårare att sia om. 

– Jag kan inte se under min livstid att Ryssland skulle utvecklas till en demokrati jämförbar med Sverige eller Danmark. Men man ska inte avskriva Ryssland som att man för all framtid ska vara underkastad en tyrann. 

Hör Nato-kännaren svara på vad Sveriges nej skulle skicka för signaler till Putin i klippet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet