Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) om kontakten mellan Finland och Ryssland. ”I årtionden har presidenterna kunnat prata med varandra, och nu går inte det längre.” Foto: SVT

Margot Wallström: Lutar åt ett svenskt Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Margot Wallström menar att det lutar åt att Sverige går med i Nato – och hon själv lutar motvilligt åt ett ja. Samtidigt medger Wallström att den pågående processen om Natofrågan inom Socialdemokraterna inte är optimal. 

– Många tycker förstås att det går fort, säger Margot Wallström. 

Utifrån den pågående Natodebatten i Sverige drar Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) slutsatsen att det lutar åt ett svenskt ja till medlemskap i militäralliansen. 

– Jag ser att det drar i den riktningen, säger hon till SVT. 

– Jag börjar själv luta åt det men jag har även redovisat motargument och mina tveksamheter. Kärnvapenfrågan är en sådan fråga, så det är klart att det tar emot. Men det är viktigt att samla partiet och landet. Jag vill hjälpa statsministern och regeringen att fatta ett klokt beslut som inte polariserar och splittrar landet. 

Wallström säger att hon håller med Finlands president Sauli Niinistö om att en fungerande dialog med Ryssland inte längre är möjlig, och hon lyfter också fram att det vore geopolitiskt svårt för Sverige att stå utanför Nato om Finland väljer att gå med.

Tusentals S-medlemmar säger sitt

Inom S pågår nu den så kallade säkerhetspolitiska dialog där medlemmar och partidistriktens styrelser ska få säga sitt om hur partiet bör ställa sig till ett svenskt Natomedlemskap. På måndagen ledde Margot Wallström den första av tre digitala dialoger som hålls den här veckan och där alla medlemmar är inbjudna att delta. Cirka 2000 medlemmar deltog under måndagen och mötet pågick i ungefär en timme.

Wallström berättar att hon från medlemmarna bland annat fick frågor om Sverige måste gå med i Nato just nu och också synpunkter på att processen går för fort fram. Partiets besked om Nato kommer på söndag den 15 maj.

– Det är klart att det inte är en idealisk situation att man under brinnande krig ska ändra på sin säkerhetspolitiska hållning. Men vi är i hög grad sammankopplade med Finland, och bestämmer sig Finland för att gå med så påverkar det med en gång oss, säger Margot Wallström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas partsekreterare Tobias Baudin om partiets kommande Nato-besked. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet