Het Natodiskussion inom Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna spelar en nyckelroll i frågan om ett svenskt medlemskap i Nato. Partiet har alltid varit emot ett svenskt inträde, men den senaste tiden har allt fler socialdemokrater bytt uppfattning. 

– Alliansfriheten räcker inte längre. Nu krävs det nog att vi har Nato i ryggen tror jag, säger Tommy Gardell i socialdemokratiska Västerhejdeföreningen på Gotland.

Socialdemokratiska slagord som att ”den militära alliansfriheten tjänar Sverige väl” kan snart vara ett minne blott.

Just nu pågår den så kallade säkerhetspolitiska dialogen inom Socialdemokraterna. På måndag hålls det första av tre möten där partiets medlemmar ska diskutera argument för eller emot ett medlemskap i Nato.

Sverige och Nato

Risken för eskalering oroar

Under partiets kongress i höstas beslutades att Socialdemokraterna är emot ett svenskt medlemskap i Nato. Men den ryska aggressionen och Finlands närmande mot den militära alliansen har fått flera socialdemokrater att tänka om.

– Jag tror att vi kommer landa i att vi ska gå med i Nato. Alla kommer inte vara nöjda med det, men jag tror att det är där vi kommer landa så småningom, säger Tommy Gardell (S) i Västerhejdeföreningen på Gotland.

Diskussionerna som inleds på måndag ska bana väg för ett beslut i partistyrelsen, ett beslut som kan komma så snart som söndag 15 maj.

Men det finns även många medlemmar som känner en oro över att partiet kanske kommer ändra åsikt om Natomedlemskap.

– Jag oroar mig över en eskalering kring Östersjön och de gränser vi har, säger Meit Fohlin (S) oppositionsråd Gotland.

Behov av alliansfria samtal

Hon menar att det finns en risk att vi inte hinner överblicka konsekvenserna av att ansluta oss till en kärnvapenallians. Hon ställer sig också frågande till om det är möjligt att gå ur Nato och om det är rätt att svenska medborgare kan tvingas kriga för andra länders intressen i framtiden.

– Det finns ett stort behov av alliansfria länder i världen som kan ta ett annat samtal. Den rollen har Sverige tagit historiskt, men den skulle bli svårare att ta, säger hon.

Hör fler socialdemokrater resonera i Natofrågan i videospelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet