Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många oroliga för kortbetalning på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av svenskarna är oroliga över att deras personliga uppgifter ska missbrukas när de handlar med betalkort över internet. Det visar en undersökning som SOM-institutet vid Göteborgs Universitet har gjort.

– Det handlar framförallt om en rädsla för att kontonumret ska hamna i orätta händer eller att personliga uppgifter missbrukas överhuvudtaget, säger Annika Bergström, som lett SOM-institutets undersökning som presenterade vid ett seminarium i Göteborg i dag.

51 procent av de tillfrågade säger sig känna oro när de använder betalkort och att det därigenom finns en risk för deras egen ekonomi.

Är då den oron befogad?

– Vi vet att missbruk förekommer så det skadar inte att vara uppmärksam, säger Annika Bergström och fortsätter.

– Å andra sidan visar undersökningen att nästan lika många känner sig trygga i att använda sitt betalkort på nätet. Skillnaden ligger i hur ofta man är ute på internet, vana användare har ofta större kunskap och vet var farorna finns.

”Statens ansvar”

3.400 svenskar i åldrarna 16-85 ingår i undersökningen varav lite mer än hälften valde att svara. 25 procent sa sig även känna oro när de söker information och 35 procent när de använder sig av sociala medier.

Bruket av internetbank ingår inte i kartläggningen.

– Det ligger nu på skolan och statsmakterna att få fler att känna sig säkra när de är online. Skolan måste bli bättre på att ge kunskap i hur personlig information kan samlas in och komma att användas till. Det kan handla om så enkla saker som att ändra sina säkerhetsinställningar som de sociala nätverken erbjuder, det finns begränsningar som inte utnyttjas i dag, avslutar Annika Bergström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.