Andelen pensionärer som hade velat jobba längre om det varit möjligt, och förutsättningarna de rätta, har ökat något under senare år, enligt en undersökning som AMF tagit fram.
– Det rör sig långsamt men det är ändå en ganska tydlig trend, säger Carina Blomberg, ekonom på AMF.
Positivare arbetsgivare
Samtidigt visar en enkätundersökning som Pensionsmyndigheten gjort att arbetsgivarnas inställning till äldre arbetskraft i dag är något mer positiv än för tio år sedan. Generellt anser man dock att den högsta åldern för att kunna utföra arbetsuppgifter är 67 år, vilket också i dag är den ålder man har rätt att jobba kvar till om man vill. Mellan 20 och 36 procent av arbetsgivarna, beroende på bransch, anger dock en högre ålder.
Enligt AMF:s undersökning skulle 26 procent av de yngre pensionärerna, 65-74 år, vara intresserade av att arbeta igen om det fanns möjlighet till deltid.
– Om man kunde luckra upp gränsen mellan pension och arbetsliv skulle det kunna vara en bra del av lösningen på ett problem vi har, konstaterar Carina Blomberg.
Problem på vägen
Den vanligaste anledningen till att man går i pension är just att man nått den normala pensionsåldern på sin arbetsplats. 46 procent av de tillfrågade svarar det.
I dag finns en hel del som försvårar ett längre arbetsliv, vilket anses önskvärt eftersom vi lever längre och pensionspengarna riskerar att inte räcka till. Det handlar bland annat om möjligheten att plocka ut tjänstepension och privata pensionsförsäkringar redan från 55 års ålder. Den möjligheten kan vara en anledning till att människor går i pension för tidigt.
– Det är också ett problem att man inte kan stoppa påbörjade utbetalningar av tjänstepension eller privat pensionssparande. Det kan man med den allmänna pensionen. Det borde man kunna ändra på, säger Carina Blomberg.