default_caption

Många SFI-elever talar aldrig svenska

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje person som läser svenska för invandrare (SFI) umgås inte med svenskspråkiga.

– För att komma in i samhället, för att få ett jobb eller att ta del av barnens skola så måste man ju kunna prata svenska. Det är en nyckel för integrationen, säger Susanne Christenson, verksamhetschef på utbildningsföretaget Eductus, till TT.

Företaget har frågat 1.147 elever som studerar svenska för invandrare.

32 procent umgås inte med svenskspråkiga och 36 procent talar aldrig svenska utanför klassrummet.  Men drygt nio av tio vill lära känna fler svenskar.

Christenson menar att invandrarna själva bör söka sig utanför sin grupp. Men det gäller även majoritetsbefolkningen. Att bara heja, småprata med människor i affären eller på bussen, eller att bjuda hem någon kan hjälpa, menar hon.

-Vi är ju lite blyga och reserverade som svenskar, tror jag.

Christenson säger också att i hennes företag är nu mer än var tredje anställd född utomlands. Generellt borde arbetsgivare inse att det finns affärsmässiga fördelar, bland annat kan export kräva goda utländska nätverk, påpekar hon.

-Det har ju många av dem som kommer hit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer