Hälften av landstingen saknar specialiserad vård för äldre med psykisk ohälsa. Foto: TT (Arkivfoto)

Många självmord bland äldre – ändå brister vården

Uppdaterad
Publicerad

Depression och självmord är betydligt vanligare bland äldre än bland yngre. Trots det saknar hälften av landstingen specialiserad vård för äldre med psykisk ohälsa.

– Det är jättemärkligt, särskilt med tanke på att det blir fler äldre i samhället, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri.

Agenda har frågat samtliga 21 landsting/regioner om de har äldrepsykiatri med inriktning mot psykisk ohälsa bland äldre. 11 svarade ja och 10 svarade nej. (Se faktaruta nedan)

Ingmar Skoog, som är föreståndare på Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, menar att det borde finnas en äldrepsykiatrisk klinik i varje landsting.

Val 2018 – #dinröst

”Borde tas politiska beslut”

– Det borde tas politiska beslut med krav på att det ska finnas sådana specialistmottagningar. Tänk om ett landsting till exempel skulle lägga ner barnpsykiatrin, det skulle bli ett ramaskri, säger Ingmar Skoog.

Han anser också att det pågår en nedrustning av äldrepsykiatrin.

– Mottagningarna har blivit färre. Men specialistkunskaperna behövs. Äldre har en speciell ämnesomsättning och de kan också ha flera sjukdomar samtidigt. De kanske reagerar annorlunda på olika läkemedel än yngre, säger Ingmar Skoog.

Läkemedel testas oftast på yngre

Han tillägger att de flesta läkemedelstester görs på yngre och friska personer.

– Då blir inte testerna representativa för hela befolkningen och än mindre när de äldre inte inkluderas. Skillnaderna mellan människor ökar när de blir äldre. En del behöver mer medicin, andra mindre, säger han.

Ingmar Skoog, professor vid Göteborgs universitet och föreståndare på Centrum för åldrande och hälsa. Foto: Göteborgs universitet

Att många yngre lider av psykisk ohälsa har börjat uppmärksammas mer och mer.

Att psykisk ohälsa också är vanlig bland äldre, till och med vanligare än bland unga, är inte lika uppmärksammat. Det kan finnas flera förklaringar till det, menar Ingmar Skoog.

”Äldres psykiska ohälsa inte lika intressant”

– Äldre kanske inte kan ta för sig på samma sätt som yngre. Och psykiatriker är ofta inte särskilt intresserade av äldre, det är kanske inte lika spännande och intressant att ta hand om äldre, det har inte lika hög status, säger han.

– Dessutom är det brist på psykiatriker och då blir det kanske svårare för äldrepsykiatrin att hävda sig.

”Män använder mer drastiska metoder”

Hur kommer det sig att självmord är vanligare bland äldre män än bland äldre kvinnor?

– Män använder ofta mer drastiska metoder. De som har vapen hemma utgör till exempel ett riskområde. Kvinnor tar oftare tabletter och då överlever de i större utsträckning. De flesta som försöker ta sitt liv är i själva verket ambivalenta. Tar man tabletter kan det ändå finnas en utväg, man kan bli hittad i tid. Men skjuter man sig är det ju definitivt, säger Ingmar Skoog.

Han säger också att män ofta mår sämre än kvinnor när de förlorar sin partner.

– För kvinnor är det inte en riskfaktor på samma sätt. Kvinnor har ofta större sociala nätverk.

Finns det ett mörkertal, där många äldre som är deprimerade inte upptäcks?

Vet ofta inte om sin sjukdom

– Depression är väldigt vanligt. Vi gjorde en studie där vi följde kvinnor i över 40 års tid och vi fann att 70 procent av dem någon gång råkade ut för depression. Men de som drabbas vet ofta inte själva om att de är deprimerade och inte omgivningen heller. Det borde informeras bättre om vad man ska reagera på för att känna igen en depression.

Ingmar Skoog framhåller också att de äldre generationerna har en annorlunda syn på depression än yngre. Depression var förr något lite skamligt, något som man inte skulle låtsas om.

– Numera har många tagit till sig att depression är lika vanligt som förkylning. Men i äldre generationer, framför allt bland män, var depression något nästan förbjudet. Man skulle vara lite macho, man skulle klara av lite, säger han.

”Alla går inte bara och väntar på att dö”

Men Ingmar Skoog vill också betona att det inte är så att alla äldre bara går omkring och är deprimerade och väntar på att dö.

– När jag gjorde min doktorsavhandling intervjuade jag 85-åringar och frågade om de var trötta på livet. Men även om de hade ont överallt så ville de leva, de ville veta vad som skulle hända med världen. Yngre kanske tänker att det inte är konstigt om äldre är trötta på livet, men vi kan inte ta för givet att det är så.

– Men depression är den vanligaste orsaken till självmord bland äldre och därför är de så viktigt att det finns specialistmottagningar för äldrepsykiatri, säger Ingmar Skoog.

Se Agendas reportage om den bristande psykiatriska vården för äldre söndag 18 februari kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion psykiatern Ullakarin Nyberg.

11 av 21 landsting/regioner erbjuder särskild äldrepsykiatri

Agendas undersökning bland Sveriges landsting/regioner visar att bara drygt hälften erbjuder särskild äldrepsykiatri för för äldre personer med depression och ångest. Här är en lista över svaren:

1.Stockholms läns landsting: JA

Länsbokstav: AB 

2.Region Uppsala: JA

Länsbokstav: C 

3.Landstinget Sörmland: NEJ

Länsbokstav: D

4.Region Östergötland: JA

Länsbokstav: E

5.Region Jönköpings län: NEJ

Länsbokstav: F

6.Region Kronoberg: JA

Länsbokstav: G

7.Landstinget i Kalmar län: NEJ

Länsbokstav: H

8.Region Gotland: NEJ

Länsbokstav: I

9.Landstinget Blekinge: NEJ

Länsbokstav: K

10.Region Skåne: JA

Länsbokstav: M 

11.Region Halland: JA

Länsbokstav: N

12.Västra Götalandsregionen: JA (håller på att starta upp)

Länsbokstav: O

13.Landstinget i Värmland: JA (men bara slutenvård)

Länsbokstav: S

14.Region Örebro län: NEJ

Länsbokstav: T

15.Region Västmanland: NEJ

Länsbokstav: U

16.Landstinget Dalarna: NEJ

Länsbokstav: W

17.Region Gävleborg: NEJ

Länsbokstav: X

18.Region Västernorrland:JA

Länsbokstav: Y

19.Region Jämtland Härjedalen: JA

Länsbokstav: Z

20.Västerbottens läns landsting: JA

Länsbokstav: AC

21. Region Norrbotten: NEJ

Länsbokstav: BD

Källa: SVT/Agenda

Har du självmordstankar? Vänd dig hit

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med. 

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60. 

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111. 

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. 

Jourhavande präst nås via 112. 

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet