Många snussorter hotas av EU-förslag

Uppdaterad
Publicerad

Många snussorter kan försvinna från hyllorna om EU-förslaget till nytt tobaksdirektiv går igenom. Striden om snusets framtid fortsätter.

Direktivet innehåller en rad nya regler, om allt från hur cigarettpaket ska märkas, till gränsvärden för utsläpp, krav på att en produkt ska kunna spåras och förbud mot vissa färg- och smakämnen i tobak. Genom att förbjuda tillsatser som ger tobak en tydlig eller karaktäristisk smak vill kommissionen komma åt produkter som ska locka unga och nya konsumenter.

För det svenska snuset kan skrivningarna om smak få stor betydelse.

Striden om snuset

– Uppenbart är att många av de snussorter som finns torde bli förbjudna, säger Christer Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket, som arbetar med tillsatser i bland annat snus.

Oklar andel

Däremot går det inte att säga om det är 70 procent, som snusjätten Swedish Match hävdat, eller 10 procent, som EU-kommissionen talat om, av sorterna som berörs. Bara att det kan antas vara många eftersom många varianter just har vad som kan beskrivas som tydlig eller karaktäristisk smak. Som exempel nämner han sorter med smak av lakrits, mint och vanilj samt julesnus.

– Det är väldigt många som är smaksatta med tydlig smak, säger Johansson.

Några av de mest populära märkena är smaksatta med enbär eller bergamott. Om de kvalar in under kategorin tydlig eller karaktäristisk smak är svårt att veta, enligt Johansson.

Smakpanel viktig

Han konstaterar att mycket förmodligen hänger på den smak- eller testpanel som, enligt direktivförslaget från kommissionen, får en tung roll i att avgöra smaker.

– Det blir upp till den att avgöra vad som är tydlig smak, säger Christer Johansson.

Maria Larsson (KD) är ett av de statsråd som ansvarar för snusfrågan i regeringen. Hon har ingen kommentar till Livsmedelsverkets bedömning.

Hon säger dock att regeringen fortsatt kör två parallella spår i förhandlingar: Dels att exportförbudet för snus ska bort och snus kunna säljas i hela EU, dels att Sverige självt ska reglera vad snuset får innehålla om exportförbudet blir kvar.

– Skulle inte det svenska snuset få finnas på en europeisk marknad vill vi själva förbehålla oss rätten att kunna reglera det, därvidlag har inget ändrats.

Sannolikheten för att Sverige skulle få med sig andra EU-länder på att sälja snus i hela EU verkar inte stora. Maria Larsson säger att regeringen inte vet ännu om det är möjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om snuset

Mer i ämnet