• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: TT/SVT

Två av tre struntar i reflexen

Uppdaterad
Publicerad

Vi går mot allt mörkare tider, och utan reflexer blir man lätt osynlig för bilister. Men trots det, går två av tre ofta utan reflexer ute i höstmörkret, visar en ny undersökning.

I höstmörkret kan reflexer rädda liv. Men många svenskar slarvar med reflexerna och två av tre använder aldrig, eller bara ibland, reflex visar en ny undersökning som If har gjort.

Och nästan hälften av alla olyckor med fotgängare sker när det skymmer eller är mörkt.

Och just november och december är de farligaste månaderna.

– Vi tror att vi syns, men vi syns inte samtidigt som vi beter oss som om man syntes, säger Katarina Bokström på NTF.

”Bilar är jävligt hårda”

En som fått erfara hur mycket reflexer kan betyda är Mikéla Bauer från Enköping.

För några dagar sedan körde hon på en 11-årig pojke på en cykel. Pojken hade inga reflexer på sig och hon såg honom inte, men som tur var klarade sig 11-åringen relativt bra och undkom med endast en hjärnskakning.

– Jag kan fortfarande känna stöten i bilen, säger Mikéla Bauer.

Mikéla delade sedan sin historia via Facebook där den fick stor spridning och nu ska hon starta en kampanj för att få fler att ta på sig reflexer i höstmörkret.

– Var rädd om era barn, använd reflexer. Bilar är jävligt hårda och barn går sönder, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.