I år är det 30 år sedan statsminister Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm. Än i dag är mordet olöst. Foto: TT

Många tips om Palmemordet på årsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 200 och 300 samtal kom in till Palmegruppen, när utredarna bemannade tipstelefonerna på trettioårsdagen efter mordet på Olof Palme. – Nu får vi titta på om uppgifterna finns sedan tidigare eller om det är ny information, säger spaningsledaren Dag Andersson.

De senaste tre åren har utredarna i Palmegruppen satt sig vid telefonerna för att ta in tips just på årsdagen av statsministermordet, som ägde rum den 28 februari 1986.

– Vi får ju ganska stor hjälp av media på årsdagen som skriver en hel del om det. Folk blir medvetna om det kring årsdagen, det är ett bra tillfälle att få in ny information, säger Dag Andersson till TT.

Det har varit bra uppslutning varje år enligt Andersson, men kanske ringde extra många in i går då just trettioårsdagen uppmärksammats mycket.

– Det var ett otroligt bra gehör, jag själv tog emot ett 50-tal samtal, säger han.

Vad gör du för bedömning av tipsen, var de seriösa?

– Det är svårt att göra en första bedömning så, utan man får titta på om de ringt in tidigare, om uppgifterna finns sedan tidigare eller om det är ny information. Men jag tror att mycket av det som kom in redan finns i utredningen.

Var det något som kändes nytt för dig?

– Det var ett par, tre tips som stod ut mer än andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Palmemordet 30 år

Mer i ämnet