Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har du svårt att släppa jobbet under semestern? Här ger två experter tre råd för att koppla bort under ledigheten. Foto: SVT

Många tjänstemän kan inte släppa arbetet under semestern

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio tjänstemän kollar sin jobbmejl under semestern, visar en undersökningen från fackförbundet Unionen. En av tio kollar även mejlinkorgen varje dag.   

– Jag är inte särskilt förvånad, det är ganska naturligt i en flytande arbetsvärld som vi har nu för tiden, säger Peter Hellberg, vice ordförande för Unionen.

Han tycker att arbetsgivare har en skyldighet att inte skicka mejl under semestern och att det finns skriftliga riktlinjer på arbetsplatsen för vad som gäller.

Unionens undersökning visar att en fjärdedel tycker det är positivt att vara tillgänglig under semestern, vilket kan ha att göra med sin självbild, menar Maria Farm, legitimerad psykolog och psykoterapeut.

– Man kan behöva ta sig en funderare också. Det är lite självbild också, ”jag är viktig, mitt jobb är viktigt”, man vill underhålla den. Sen kan det vara press från arbetsgivare eller kollegor, säger hon. 

Hon nämner även att forskning visar att semestern är viktig för återhämtningen.

Blir man som anställd störd av arbetsgivaren under semestern menar Unionen att man främst ska prata med sin chef, men även med sitt fack.

Chefer positiva till att bli störda

Chefer förväntar sig i högre grad vara mer tillgängliga, visar Unionens undersökning. De är även positiva till att bli störda, vilket även det kan hänga ihop med självbilden. Peter Hellberg tror att chefer känner ansvar för att de tagit på sig ett chefskap.

– Men man måste komma ihåg att även chefer behöver en ställföreträdande under semestern. Det är en viktig del av chefskapet att kunna delegera, säger han.

Titta på klippet ovan för att få tips på hur man kan koppla bort arbetet under semestern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.