Många tror på blårödgrön regering

Uppdaterad
Publicerad

36 procent av väljarna tror att en blocköverskridande koalition skulle vara bäst för Sverige.

Det visar en undersökning som Ipsos gjort åt Dagens Nyheter.

S-ledaren Stefan Löfven har i valrörelsen öppet friat till C och FP, men fått kalla handen. Hela 48 procent av FP-sympatisörerna är dock positiva till en blårödgrön regering, enligt DN.

FP och SD väljare mest positiva

De flesta i FP-skaran föredrar dock en M-ledd blocköverskridande regering, vilket Löfven inte talade om.

Efter FP-väljarna är SD-sympatisörerna näst mest positiva medan V-sympatisörerna är mest emot. Bara 15 procent av de som föredrar Vänsterpartiet tror att en blocköverskridande regering är bäst för Sverige.

Rödgröna väljare mer skeptiska

De tre rödgröna partiernas (MP, S och V) sympatisörer är tillsammans också mer negativt inställda till en blårödgrön regeringskoalition än de fyra allianspartiernas (C, FP, KD och M) sympatisörer. 31 procent av de rödgröna väljarna tror att en blocköverskridande regering är bäst för Sverige mot 39 procent av allianspartiernas sympatisörer.

Men över hälften av väljarna föredrar antingen en rödgrön regering ledd av S eller en alliansledd regering med M i spetsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer