Foto: Christoffer Hjalmarsson, SVT

Många tvingas planera om begravningar i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Många sörjande tvingas skjuta upp eller planera om begravningar av sina närstående, på grund av coronarestriktioner. “Viktigt att ändå försöka se de närmaste”, säger Ulf Lernéus, förbundsordförande för Sveriges begravningsbyråer.

SVT nyheters genomgång av dödsannonser från 15 april i år och från samma datum 2019 visar på ett nytt mönster när det gäller begravningar av närstående. 

Tidigare var det vanligaste att bjuda in alla som vill komma till både begravning och minnesstund. Men efter att coronapandemin slog till sker istället de flesta begravningar nu enbart i kretsen av de allra närmaste. 

– Utöver sorgen så har många svårt med hur det ska fungera rent praktiskt och det är synd om människor som inte får möjlighet att samla släkt och vänner, säger Ulf Lernéus, förbundsordförande för Sveriges begravningsbyråer

Många har förståelse

Även om många har förståelse för att begravningar påverkas av restriktionerna, kan det ändå kännas svårt för sörjande att inte få ta farväl på det sätt som man själv eller den som gått bort hade velat. 

– Men det som har hjälpt många är att livestreama begravningen. Vi är fullt medvetna om att det inte samma sak som att vara med fysiskt men det är i alla fall ett alternativ i den situation som råder, säger Ulf Lernéus. 

Coronarestriktioner gör det även svårt att hålla en efterföljande minnesstund, som enligt Ulf Lernéus annars brukar vara en väldigt viktig del av begravningen för många. 

– Det vi kan se är att många människor dröjer sig ändå kvar efter själva ceremonin för att ändå samtala efter begravningen. Vi tror att det är bra att man ändå har en liten ceremoni för de närmaste, eftersom det inte finns någon tid för när det kommer bli möjligt att kunna bjuda in alla, säger han. 

Viktigare att vara med framöver

Ulf Lernéus tror att människor kommer att fortsätta livestreama begravningar för att exempelvis anhöriga som bor utomlands eller äldre ska kunna vara med, även efter att pandemin är över. Han tror också att fler i fortsättningen kommer att välja att hålla ceremonier utomhus sommartid.

– Vi tror också att nu när människor inte har haft möjlighet att närvara på en begravning för en vän eller anhörig så kommer det bli ännu viktigare att vara med sedan när det är möjligt igen, säger Ulf Lernéus. 

DÖDSANNONSER DEN 15 APRIL

2019:  ​

Enligt 68 av totalt 104 dödsannonser hölls en begravning som var öppen för alla. I 44 av dem bjöds det in till minnesstund efter ceremonin.  ​

36 av begravningarna skedde i stillhet eller i den närmaste kretsen. ​

2020: ​

Enligt 112 av totalt 157 dödsannonser skedde ceremonin i stillhet med familjen eller de närmaste (i 10 anges dock tid och plats).  ​

7 har skjutit upp begravningarna och 5 erbjuder minnesstund längre fram när det är möjligt.  ​

35 av begravningarna var öppen för alla.  ​

2 begravningar sändes live via länk. 

Källa: familjesidan.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.