Många utan ekonomisk buffert i julHar du ett buffertsparande?

Uppdaterad
Publicerad

Julen, årets dyraste högtid, närmar sig med stormsteg. Men över en halv miljon svenskar möter festsäsongen helt utan buffert.

-Många människor har helt enkelt svårt att få vardagsekonomin att gå ihop och då är inte sparandet första prioritet, säger Mika Burman Götz, sparekonom på nätbanken Nordnet.

Mer än var femte svensk har mindre än 5 000 kronor sparade till oförutsedda utgifter. Sju procent, ungefär en halv miljon svenskar, saknar helt ekonomisk buffert, enligt en undersökning från TNS Sifo på uppdrag av Nordnet.

Lätt att låna

Vem behöver spara? Det är ju ofta lätt att köpa det man vill – på kredit. Det är vanligt att svenskar skuldsätter sig just kring jul, enligt kronofogden, som varnar för att köpa julklappar på krita.

Varje år utnämns årets julklapp. Just i år blev det espressomaskinen och surfplattan. Men det är klappar som kostar många tusenlappar, pengar som många inte har undanlagda.

-Behöver vi pengar är det lätt att låna, men efterräkningen kan bli bitter i form av höga räntor och amorteringar under en lång period, säger Mika Burman Götz.

Fattiga unga

Under de senaste åren har det skett en tydlig ökning av skuldsättningen hos unga under 26 år, enligt kronofogden.

Samtidigt visar undersökningen att tre av tio unga mellan 15 och 34 år har mindre än 5 000 kronor i buffert. En av tio har inga sparpengar alls. Många unga säger dock i undersökningen att de gärna skulle spara mer – om de bara visste vilka sparformer som skulle kunna passa dem, eller om de fick mer hjälp från sin bank.

Börja smått

Bland dem som saknar buffert återfinns generellt fler kvinnor, yngre, ogifta och lågutbildade. Män, äldre, gifta och högutbildade har oftare ett buffertsparande.

Mika Burman Götz råd är att alla, även de som har svårt att få ekonomin att gå ihop, börjar lägga undan åtminstone en hundralapp i månaden.

-Vi kan alla råka ut för oförutsedda men nödvändiga utgifter. I ett sådant läge är en buffert ett skydd mot krediter med dåliga villkor. Att bara börja lägga undan lite pengar regelbundet ger självförtroende och på sikt en välbehövlig buffert, säger hon.

TT

Fakta: Norrmän bäst på att spara

• 29 procent av svenskarna har mindre än 10 000 kronor sparade till oförutsedda ekonomiska utgifter, medan 7 procent inte har någon buffert alls.

• 21 procent av svenskarna har en ekonomisk buffert på mindre än 5 000 kronor, jämfört med 25 procent av danskarna, 28 procent av finländarna och 16 procent av norrmännen.

• Bland unga 15-34 år är det i Sverige 30 procent som har en buffert på mindre än 5 000 kronor. I Danmark är det 38 procent av de unga, i Finland är det 33 procent och i Norge är det 22 procent.

• 31 procent av svenskarna har en buffert på över 100 000 kronor.

Undersökningen gjordes av TNS Sifo på uppdrag av Nordnet i oktober 2010. Den bygger på 4 000 intervjuer med norrmän, svenskar, danskar och finländare mellan 15 och 79 år.

Källa: Nordnet, TNS Sifo/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.