Många utförsäkrade fick socialbidrag

Publicerad

Närmare en av tio som som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen 2010 hade ett år senare socialbidrag.

Det visar en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.

Det var vanligare att personer med psykiska besvär fick socialbidrag. Nästan var sjätte av dessa hade fått ekonomiskt bistånd i minst sex månader ett år efter sin utförsäkring. Totalt utförsäkrades 41 000 personer 2010.

Regionala skillnader

De flesta som lämnade sjukförsäkringen deltog i den tre månaders arbetslivsintroduktion som de erbjöds hos Arbetsförmedlingen.

Ungefär hälften av de personer som lämnade försäkringen återvände till sjukskrivning eller sjukersättning (förtidspension) inom ett år.

Men de regionala skillnaderna är stora. Störst andel återvände i Kalmar län, medan lägst andel av de utförsäkrade återvände till Försäkringskassan i Gävleborgs län.

Brister hos Arbetsförmedlingen

Enligt rapporten har Arbetsförmedlingen brustit i dokumentationen av insatserna. Det finns ingen dokumentation om insatser och aktivitetsnivå för cirka 60 000-70 000 deltagare som gick arbetslivsintroduktionen i tre månader.

–Man vet inte vad som har fungerat bra eller dåligt, säger Ola Leijon, projektledare för rapporten.

Dessutom har Försäkringskassan för var femte person som återvänt inte inhämtat någon information från Arbetsförmedlingen. Det är problematiskt eftersom viktig information kan ha framkommit under tiden hos Arbetsförmedlingen, enligt Leijon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer