Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Claudio Bresciani/TT

Många väljare tror att Kristdemokraternas dagar är räknade

Uppdaterad
Publicerad

I två års tid har Kristdemokraterna hamnat under riksdagsspärren i samtliga opinionsundersökningar från Novus. Nu kan SVT Nyheter presentera siffror som visar att så många som var fjärde person som röstar på något av allianspartierna tror att Kristdemokraterna kommer åka ur riksdagen i nästa val.

De senaste åren har Kristdemokraternas väljarstöd varit lågt i opinionsmätningarna. På två år har partiet inte lyckats ta sig över fyraprocentspärren vilket har lett till att många väljare i dag är tveksamma till om partiet kommer kunna sitta kvar i riksdagen efter valet 2018.

SVT Nyheter kan i dag presentera färska siffror som visar att hela fyra av tio väljare tror att Kristdemokraterna inte kommer att få tillräckligt många röster för att kunna sitta kvar i riksdagen efter nästa val.

Almedalen 2017

Misstro även bland alliansväljare

Även bland de som röstar på något av de fyra allianspartierna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna eller Liberalerna finns en oro kring partiets framtid. 25 procent av alliansväljarna tror att partiet kommer tvingas lämna riksdagen.

– Sådana här siffror innebär att det kan bli svårare för Kristdemokraterna att få stödröster. Väljare kan bli oroliga över att de ska kasta bort sin stödröst på ett parti som inte kommer in i riksdagen, säger Mats Knutson som är politisk kommentator på SVT Nyheter.

LÄS MER: Magdalena Anderssons uppmaning till Zara Larsson: Du borde bli politiker

Kan inte räkna med M-stödröster

Men även det faktum att även Moderaterna plågas av vikande siffror i opinionsmätningarna kan komma att ställa till det för Kristdemokraterna.

– Det är mycket osäkert om Moderaternas väljare kommer våga lägga sin röst på ett annat parti eftersom att även det egna partiet har stora problem i opinionsundersökningarna, konstaterar han.

Statistiken är baserad på drygt 1.000 intervjuer ur ett riksrepresentativt urval i åldrarna 18-79 år.  Opinionsundersökningen är utförd av Novus på uppdrag av SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet