Foto: TT

Manifestation i Stockholm för Charlie Hebdo

Uppdaterad
Publicerad

Reportrar utan gränser och Svenska tecknare kommer på söndag att hålla en Manifestation för Charlie Hebdo på Sergels torg i Stockholm för att visa hur viktig press- och yttrandefriheten är.

På söndag eftermiddag hålls manifestationer i Frankrike för att hedra offren vid onsdagens attack mot tidningen Charlie Hebdo i Paris. Vid samma tidpunkt kommer svenska Reportrar utan gränser och Svenska tecknare hålla en manifestation på Sergels torg i Stockholm för att minnas offren och stödja press- och yttrandefriheten.

– Det här är en fråga som angår oss alla, i hela världen. Här i Sverige tar vi det ofta för givet att ha en fungerande yttrandefrihet, säger Lotta Schüllerqvist som sitter i styrelsen för Reportrar utan gränser.

Personer från press- och mediaorganistationer kommer finnas på plats och hålla korta tal. Vilka som kommer att tala är fortfarande inte bestämt.

Ta med en penna

Tanken är att samla så många männiksor som möjligt för att visa stödet för det fria ordet. Organisationerna uppmanar folk att ta med sig pennor som kan hållas upp i luften, ett grepp som använts under manifestationer i Paris och andra städer.

– Alla människor har en penna så ta med den, säger Schüllerqvist.

Hon berättar att den första reaktionen efter beskedet om attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo då tolv personer miste livet var fasa och en fullständig förlamning.

– Nästa reaktion blev hur vi som organisation kan försöka se till att det blir en ordentlig diskussion om hoten mot yttrandefriheten, säger Schüllerqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer