De som talar mest i riksdagen: Lars Beckman (M), Maria Gardfjell (MP) och Jens Holm (V). Foto: Sveriges riksdag

Ojämn talartid – männen dominerar i riksdagens talarstol

Uppdaterad
Publicerad

Män tar mer plats i riksdagens talarstol jämfört med kvinnor, och dom talar mer i relation till hur stor andel män som sitter i riksdagen. Detta visar en sammanställning SVT har gjort på uppgifter från riksdagen.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi kvinnor också pratar mycket och att det lyfts fram så att kvinnor i politiken också får bra förebilder, säger Maria Gardfjell (MP), som är riksdagsman och som är den kvinnliga riksdagsledamot som har mest talartid i riksdagen sedan förra riksdagsvalet.

Maria Gardfjell är uppenbarligen aktiv i riksdagsdebatten, men i talartoppen ligger två män före henne. Lars Beckman, som är moderat riksdagsledamot, har en talartid på totalt 6,5 timme sedan förra valet och fram till och med november i år.

– Jag tycker att alla ska prata mycket och ofta, säger Lars Beckman till SVT Nyheter.

Han säger ändå att han inte har reflekterat så mycket kring huruvida män talar mer än kvinnor i riksdagen. När han utgår från sitt eget parti är hans upplevelse att kvinnor snarare dominerar.

– Moderaterna har fler kvinnliga riksdagsmän än män. Och jag kan exempelvis se att på riksdagens frågestund så har vi ofta fler moderata kvinnliga riksdagsledamöter som anmäler sig än män, säger Lars Beckman.

”Problematiskt”

Jens Holm från Vänsterpartiet är den som har talat näst mest i riksdagen sedan förra valet. Han anser att det är ett problem om kvinnor inte tar för sig i debatten.

– Jag tycker att det är problematiskt. Jag skulle önska att kvinnor och män syns lika mycket i riksdagen, säger Jens Holm.

Lars Beckman, Maria Gardfjell och Jens Holm verkar överens om att en jämställd riksdag är viktig som förebild för hela samhället och inte minst för de som vill engagera sig i politiken. Samtidigt pekar Maria Gardfjell på att det faktiskt kan finnas vissa skillnader mellan hur kvinnor och män pratar.

– En del kvinnor kanske är oerhört mycket bättre på att uttrycka något viktigt med färre ord, säger hon och skrattar.

SVT har sammanställt uppgifter från riksdagen om talartid i från förra valet och fram till och med november detta år. Exkluderade är statsråd som också talar i riksdagen, utan att vara riksdagsmän. Exkluderade i denna sammanställning är även de som inte har tjänstgjort under hela den här perioden, vilket gör att 325 riksdagsledamöter ingår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.