Rakhmat Akilov dödade fem personer på Drottninggatan i april 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Männen som radikaliserade Akilov tros vara identifierade

Uppdaterad
Publicerad

Två män som tros ha varit med och radikaliserat Rakhmat Akilov, och hjälpt honom att koordinera terrordådet på Drottninggatan 2017 har gripits. Männen har aldrig identifierats av svensk polis. Sedan ett par år har en av männen antagits vara död – men en ny granskning av flera medier visar att han tycks vara vid liv i ett syriskt fängelse.

Mannen, kallad Abu Daoud, beskrivs som en av IS främsta rekryterare. Terrorforskaren Magnus Ranstorp uppger för TV4 Nyheterna att han haft en central roll i att radikalisera Akilov, och att han är den man Akilov svor trohetsed till innan terrordådet.

Svensk polis har aldrig kunnat fastställa mannens verkliga identitet. Han tros vara en 32-årig man från Tadzjikistan, som i två år antagits vara död. Efter att ett tv-team från Turkiet sänt ett inslag från ett fängelse i syriska Afrin tycks mannen dock ha identifierats.

Säkerhetspolisen säger till SVT att de tagit del av uppgifterna.

– Vi har tagit del av medieuppgifterna, men vi kommer inte uttala oss i ärendet för tillfället, säger Johanna Aschan, pressekreterare på Säpo.

Känns igen av före detta svärmor

Sirojiddin Tolibov är chefredaktör för Radio Free Europes tadzjikiska avdelning och har specialiserat sig på militanta islamister från Centralasien. Enligt honom kunde mannen i tv-inslaget snabbt identifieras som Abu Daoud med hjälp av tidigare bilder.

– Vi kände igen honom på en gång och kontaktade därefter hans familjemedlemmar som bekräftade att det var Abu Daoud, säger Sirojiddin Tolibov till SVT.

Dagens ETC har även pratat med mannens före detta svärmor i Tyskland, som även hon känner igen honom i inslaget.

– Ja, det är han. Tack Gud för att han gripits. Måtte han svara för allt, säger hon.

Pratade i telefon under dådet

Enligt Sirojiddin Tolibov så är ytterligare en tadzjikisk IS-man, känd under täcknamnet Abu Usama Nuraki, som tros ha ledsagat Akilov genom terrordådet, vara fängslad i Syrien.

– Vi har en tillförlitlig källa som bor i Turkiet som har konstant kontakt med Nuraki, säger Sirojiddin Tolibov till SVT.

Enligt Tolibov är Nuraki från Tadzjikistan och är den som koordinerade attacken i Stockholm. Det var även han som lärde Akilov att bygga den egna bomb som Akilov skulle spränga sig själv med – men misslyckades.

Akilov har tidigare uppgett i polisförhör att Abu Usama Nuraki hade obruten telefonkontakt med honom genom hela terrordådets förlopp, från att han stal lastbilen till det att han flydde ned i tunnelbanan, enligt Dagens ETC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.