Foto: SVT

”Människor känner sig bortglömda och inte lyssnade på”

Uppdaterad
Publicerad

Flera utsatta områden har drabbats hårt av coronaviruset. Besvikelsen är stor och boenden känner sig försummade.

– Man har misslyckats något enormt, säger Faisal Muse.

Stadsdelen Rinkeby-Kista, i norra Stockholm har drabbats särskilt hårt av coronaviruset. Med 16 avlidna per 10 000 invånare – är snittet för stadsdelen betydligt högre än det för hela regionen och en av de högsta siffrorna i landet.

– Människor känner sig bortglömda och inte lyssnade på. Den diskussionen har varit central i hela Järvaomådet, säger Faisal Muse, processledare med fokus på psykisk hälsa, på Folkets Husby.

Coronapandemin

Oförmåga att ta till sig information

Redan i våras, pekade siffrorna på en utbredd smittspridning i Järvaområdet, bestående av Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Tidigt förklarades detta med bristfällig informationsspridning på andra språk och människornas bristande kunskaper i svenska. Men det ställer sig Muse kritisk mot.

– Det är att sätta en väldigt låg ribba och en ansvarslös samt rasistisk diskurs. Det går inte i linje med människors verklighet, säger han.

Utöver att många också tar del av utländska medier och därmed hållit sig informerade, anser Muse att en sådan diskurs tar bort fokuset från de socioekonomiska skillnaderna mellan grupper i samhället.

– Man har misslyckats något enormt. Delvis med restriktioner som inte är förankrade i människors verklighet, men också med att lyssna in människors behov och möjligheter.

Att inte kunna jobba hemifrån, behöva förlita sig på kommunala transportmedel, eller att bo flera generationer under samma tak, är några av dom socioekonomiska faktorerna som försvårat möjligheterna att följa restriktionerna och därmed kan ha legat till grund för smittspridningen, enligt senare information från myndigheter.

Hoppas på större inflytande

Enligt Faisal Muse är besvikelsen därför utbredd.

– Man lägger inte lika mycket fokus på hur rasismen genomsyrar och präglar människors förutsättningar. Många har varit ledsna och frustrerade, men det har också kanaliserats i att skapa rum för att diskutera frågorna tillsammans, säger Faisal Muse.

Nu hoppas han på större engagemang från politiker för att förhindra en liknande utveckling i framtiden.

– Det krävs en samverkan för att ta vara på det starka engagemang som finns lokalt. Det centrala är att finna former för ökad delaktighet i frågor som berör de boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet