”Det som många andra ser fram emot är ofta terror för de som lever med våldsamma män”, säger Olga Persson, generalsekreterare för organisationen Unizon. Foto: TT/Pressbild

Sommaren kan bli terror för dem som lever med våldsamma män

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är här och allt fler går på semester. Samtidigt är sommarmånaderna en period av ångest, rädsla och smärta för många kvinnor.

– Det som många andra ser fram emot är ofta terror för de som lever med våldsamma män, säger Olga Persson, generalsekreterare för organisationen Unizon.

Sol, vind, vatten – och våld. För samtidigt som många svenskar njuter av sommaren lever många kvinnor i skräck.

– Kvinnor och barn som lever med våldsamma män lämnas ofta helt ensamma under semestertiden. I vardagen har de ofta någonstans att ta vägen, till skola eller jobb, där man får andrum från våldet, säger Olga Persson, på Unizon som samlar över 130 tjej- och kvinnojourer i Sverige.

”Utövas mer våld”

Enligt både Unizon och Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, märker man av en ökning av våld mot kvinnor under sommarmånaderna.

– Dels är det ett ökat tryck från kvinnor och tjejer som själva hör av sig men det är också fler anhöriga som tar kontakt med oss för att de är oroliga över hur deras dotter eller syster har det, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks.

Hur stor är skillnaden jämfört med resten av året?

– Den är kännbar. Därför svarar flera av våra jourer dygnet runt och Stockholms tjejjour har också ökat sina öppettider under sommaren. På semestern lever familjer tätt och då kan exempelvis föräldrar se hur deras dotters relation ser ut. Det finns alltså fler ögon på sommaren, men vi menar att det dessutom utövas mer våld.

”Hinner de orsaka mer skada”

Jenny Westerstrand menar att det finns flera anledningar till att våldet ökar på sommaren.

– När de här männen är lediga från jobbet hinner de orsaka mer skada. Finns det utrymme för våld då utövar de våld.

Det dricks ju mer under sommaren, kan alkoholen spela in?

– Jag tror inte att våld i grunden orsakas av alkohol men när männen dricker blir det lättare att ursäkta att man tar till våld.

”Ideella organisationer blir väldigt viktiga”

Kvinnojourerna larmar även om att deras arbete försvåras när flera andra samhällsinstanser tar semester. Till exempel har krislinjen för män stängt tills den 6 augusti.

– Just därför blir ideella organisationer väldigt viktiga under sommaren, säger Olga Persson.

Alla jourer håller öppet som vanligt

Under sommaren håller alla Unizons kvinno-, tjej- och ungdomsjourer öppet som vanligt. Dit kan man vända sig som utsatt, eller som anhörig till offer eller förövare. De tar även emot män och killar.

– Man ska alltid be om stöd och hjälp, även som anhörig. Det är aldrig försent att söka – även för saker som hände för längesen och det är gratis för alla.

Hit kan du vända dig

Kvinnofridslinjen har öppet hela sommaren, dygnet runt: 020-50 50 50

Unizon: Kvinnojourernas öppettider i sommar

Brottsofferjouren: 0200-21 20 19

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.

Rikskriscentrum

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer på deras hemsida.

Vanligare med våld mot kvinnor i nära relationer

Förra året anmäldes ca 12 000 misshandelsbrott där gärningspersonen var i en nära relation med offret. Det framgår av en rapport från Brottsförebyggande rådet.

Skillnaderna mellan könen är stora. 40 procent av kvinnorna som utsattes för någon typ av misshandel uppgav att den som utsatt dem var en närstående medan motsvarande andel för män är 3 procent. Men mörkertalet är stort. Många vågar, eller vill inte, anmäla.

Bland de personer som blev utsatta för grov misshandel uppgav 29,1 procent av kvinnorna och 2,4 procent av männen att de uppsökte, eller hade behövt uppsöka, en läkare, sjuksköterska eller tandläkare.

Den 31 december 2015 skedde ett namnbyte av brottskoder gällande misshandel i/ej i nära relation (9349-9356) i polisens anmälningssystem. Begreppet ”i nära relation” specificerades till ”är eller har varit gift, sambo eller har gemensamma barn”. Efter bytet har antalet registrerade anmälda misshandelsbrott i nära relation minskat.

Källa: Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.