Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Margit Silberstein: Bilden av Sverige som mest generösa flyktingland ska bort

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Med alarmistisk vokabulär och hårda ord vill regeringen mota flyktingströmmen till Sverige. Borta är rädslan för jämförelser med Sverigedemokraternas retorik. Nu har regeringen gett sig in i en svår balansakt.

Ord ska mota flyktingströmmarna bort från våra gränser. Men den alarmistiska vokabulären är en balansgång, som också kan uppfattas som att regeringen tappat kontrollen. Och rädslan för jämförelser med Sverigedemokraternas retorik har försvunnit i takt med att allt fler asylsökande tar sig till Sverige.

Vem lyssnar på Maria Ferm?

En sak är säker. Det är lättare att föra en generös flyktingpolitik när det inte kommer så många som knackar på vår dörr. Vem lyssnar i dag på Miljöpartiets riksdagsledamot, Maria Ferm, när hon twittrar: ”Det är viktigt att stå upp för asylrätten i dessa tider. Det är nu den verkligen behövs.” Språkrören i regeringen våndas och det är de socialdemokratiska ministrarna som får ställa sig på barrikaderna med kärva besked, där asylrätten inte är det dominerande budskapet.

Ord är politikens vapen. Vackra ord kan förföra och nu hoppas regeringen att hårda ord ska avskräcka. Men regeringen ger sig samtidigt in i en svår balansakt, där orden kan uppfattas som uppgivenhet och avsaknad av kontroll. Gränsen är nådd, vi klarar inte det här, är budskapet. Ohållbart har finansminister Magdalena Andersson sagt.

Utrikesminister Margot Wallström förklarade i en intervju i Dagens Nyheter häromdagen att Sverigedemokraternas retorik bidrar till att skapa rädsla. I nästa andetag hävdar utrikesministern att Sverige står inför en systemkollaps. Det är ett skrämmande perspektiv, som inte ingjuter mod i människor. Särskilt inte som utrikesministern saknar förslag på hur man ska förhindra domedagen.

Regeringen säger ”Vi har inte plats”

Utan all annan jämförelse strävar i dag Sverigedemokraterna och de andra partierna åt samma håll. Sverigedemokraterna ordnar en presskonferens med undergångsstämning. De berättar att de ska rädda Sverige genom att annonsera i utländsk media för att stoppa asylsökande från att ta sig till Sverige.

Regeringen arrangerar presskonferenser i samma syfte, de signalerar med det som kallas signalpolitik. Migrationsminister Morgan Johanssons senaste presskonferens är det tydligaste exemplet: Vad ni än gör, ta er inte hit. Vi har inte plats.  Tysklands förbundskansler Angela Merkel får just nu äta upp att hon sa motsatsen; wir schaffen das.

Vad händer om Morgan Johansson inte blir bönhörd?

Vad händer om Morgan Johansson och de andra i regeringen inte blir bönhörda? Att människor fortsätter att komma hit? Alla partier, som ingick den migrationspolitiska överenskommelsen för två veckor sedan har redan aviserat att det kommer mer. Ambitionen är att, som det heter, harmonisera sig med EU så att Sverige inte längre blir mer attraktivt än något annat land.

Sigillet som EU:s mest generösa flyktingland, som många för inte så länge sedan putsade på med stolthet, ska bort. Om Sverige blir som de andra EU-länderna kan de som flyr ändå vilja komma hit för att Sverige trots allt har ett grundmurat rykte att vara ett bra land för flyktingar. Om inte annat kan det ta lång tid att ändra bilden av Sverige.

Vilka ord ska då få flyktingen att stanna där hen är?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

#flykt

Mer i ämnet