Margot Wallström och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i Göteborg. Foto: TT

Margot Wallström gör comeback

Uppdaterad
Publicerad

Nu återvänder Margot Wallström (S) till politiken och blir socialdemokratisk valarbetare. Målet verkar vara utrikesministerposten.

Margot Wallström, som länge var en av Socialdemokraternas populäraste politiker och en favorit till partiledarposten, för en politisk comeback. Och nu, bara dagar före Almedalsveckan, avslöjar hon att hon kliver ut i rampljuset igen.

Frågor hon brinner för

Hon säger att hon ger sig in valrörelsen som valarbetare, men hon uppges vara intresserad av utrikesministerposten.

– Jag är intresserad av utrikespolitiken och lärt mig mycket om det från EU- och FN-tiden.

Satsar du på utrikesministerposten?

– Ingen kan ge sig in i valarbetet och tänka på det sättet, jag tar ett steg i taget. Det viktigaste är att jag har lust igen.

Förutom utrikesfrågor vill hon ägna sig åt miljö- och jämställdhetsfrågor. Hon är för kvotering av kvinnor i börsbolagsstyrelser.

Barnbarnet inspirerar

Tre personer har motiverat henne att ge sig in i politiken igen – Joost Lakmaker, en 90-årig överlevare från Auschwitz, Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och hennes första barnbarn.

– Jag har blivit farmor och funderar på hur framtiden kommer att se ut när han blir 20 år.

Hon beskriver Löfven som öppen, tillitsfull och kompetent. 1998 drog sig Wallström undan svensk politik efter en tvist med dåvarande partiledare Göran Persson, istället har hon haft flera toppjobb inom EU och FN.

Kommer du att bli nästa Carl Bildt?

– Det kan ingen bli. Den var lätt att svara på. Jag har kritiserat honom för att han varit frånvarande när det gäller frågor om kvinnor och fred.

Född: 1954 i Kåge

Aktuell: Styrelsemedlem, Lunds universitet och S:s valarbetare

Tidigare uppdrag: Riksdagsledamot, biträdande civilminister, kultur- och socialminister, EU:s miljökommissionär och EU-kommissionens första vice ordförande och FN-representant

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.