Utrikesminiser Margot Wallström (S). Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Margot Wallström om Venezuela: Sverige kommer att agera

Uppdaterad
Publicerad

Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) befinner sig Venezuela i fritt fall, och den sociala och humanitära situationen är mycket svår.

– Klart står att de kraftfulla missnöjesyttringarna under gårdagen inte kan ignoreras av regeringen, skriver hon i ett uttalande till SVT Nyheter.

– Sverige har agerat och kommer att fortsätta att agera, främst genom EU, för att en fredlig lösning på konflikten ska kunna komma till stånd och demokratin återupprättas, skriver Margot Wallström.

Hon vill se en dialog mellan parterna som leder till en överenskommelse om ett återupprättande av den demokratiska ordningen i landet. Den måste även inkludera utlysandet av nya val, menar Margot Wallström.

Krisen i Venezuela

– Våld mot demonstranter är oacceptabelt och politiska fångar måste släppas, skriver hon.

Hoppas på fredlig process

Flera länder, både i Europa och Nord- och Sydamerika har erkänt självutnämnde presidenten Juan Guaidó som tillfällig president. Men Margot Wallström vill inte kommentera huruvida Sverige ställer sig till den skaran.

– Folkrättsligt erkänner man stater och inte en person, säger hon till Sveriges Radio Ekot.

Hon säger att lösningen är hos venezuelanerna själva, och att ingen annan kan åstadkomma det åt dem.

– Man hoppas och önskar att det blir en fredlig process hädanefter, säger Margot Wallström till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet