– Vi har jobbat mycket intensivt med detta, säger utrikesminister Margot Wallström om att Fikfru Maru nu efter fem år släpps på fri fot. Foto: TT

Margot Wallström: Det glädjer mig otroligt mycket

Uppdaterad
Publicerad
I fem år satt Fikru Maru fängslad i Etiopien. Anklagelserna har under åren avlöst varandra men på tisdagen släpptes han.
– Det gläder mig otroligt mycket att vi äntligen fått besked och att han äntligen får återförenas med sin familj efter några långa år, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

Under åren som gått har fallet Maru varit en fråga att diskutera på högsta politiska nivå mellan representanter från Sverige och Etiopiten. För turerna har varit många med olika anklagelser och rättegångar som skjutits upp.

– Det har varit en långdragen rättsprocess och ett kontinuerligt konsulärt arbete från UD:s sida. Det har tagits upp på högsta politiska nivå och vi välkomnar nu beskedet att han har släppts, säger Patric Nilsson, presschef på Utrikesdepartementet till SVT Nyheter.

– Vi har jobbat mycket intensivt med detta och jag har haft mycket kontakt med (den etiopiske) utrikesministern och förklarat att det här försvårar våra bilaterala kontakter, säger utrikesminister Margot Wallström till TT.

UD finns behjälpliga

Vad som händer härnäst och när Fikru Maru kan tänkas vara tillbaka i Sverige vill dock inte UD:s presschef Patric Nilsson gå in på.

– Vi kommer ha en dialog med Fikru Maru om vad han vill göra nu och vi kommer finnas behjälpliga för honom och hans familj, säger Patric Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer