Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) om medborgarskap och bidrag. Foto: SVT

Migrationsministern: Ska krävas mer för att ta del av välfärden

Publicerad

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vill se begränsade bidrag för personer som inte är svenska medborgare.

– Min ambition är att det ska krävas mer för att ta del av välfärden, säger hon i SVT:s 30 minuter.  

Tidöpartierna vill utreda om nyanlända automatiskt ska få tillgång till sociala förmåner och bidrag. Man pekar bland annat ut föräldrapenning, barnbidrag och flerbarnstillägg som förmåner som kan begränsas.

I SVT:s 30 minuter säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard att man inte ska kunna stapla bidrag på varandra.

Förmåner kopplade till medborgarskap

Det finns även planer i Tidöavtalet på att gå ett steg längre och begränsa tillgången till välfärdsförmåner, som exempelvis barnbidrag, för personer som inte är svenska medborgare.

Maria Malmer Stenergard menar att man ska utreda frågan och bland annat titta på om det ska gå att kunna kvalificera sig till vissa förmåner vid ett senare tillfälle än vad det gör i dag.

– Min ambition är att det ska krävas mer för att du ska kunna få ta del av den svenska välfärden, det är också min ambition att det svenska medborgarskapet ska betyda mer, exakt var gränserna kommer gå och vad som är möjligt enligt EU-rätten det kommer de som kan mer än jag att få utreda.

Kritisk till kravlös integrationspolitik

Barn till utrikes födda hör ofta till en av de mest ekonomiskt utsatta i samhället. Maria Malmer Stenergard tror inte att ett förändrat regelverk leder till att fler barn växer upp i fattigdom, men menar att man även ska ta hänsyn till föräldrarnas förmåga.

– Jag är fullt övertygad om att den kravlösa integrationspolitik vi har haft, som har inneburit att man får bidrag oavsett hur mycket man har ansträngt sig, den leder till utanförskap i mycket större utsträckning än om du faktiskt vågar ställa krav, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.