Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så hittade Maria sin sexualitet: ”Oavsett hur människor ser ut är vi sexuella varelser”. Foto: SVT/Fråga doktorn

Maria föddes med funktionsnedsättning: ”Trodde inte att sex var för mig”

Publicerad

Maria Westerlund föddes med en funktionsnedsättning och levde länge i tron att sex och sexualitet inte var något som angick henne. En upplevelse som hon delar med många personer som har en funktionsnedsättning, enligt en kartläggning.  

– Jag har skämts för min kropp hela livet. Jag har dolt mina behov därför att det har varit fel och konstigt, säger hon i Fråga doktorn. 

Personer med en funktionsnedsättning har sämre sexuell hälsa än övrig befolkning, enligt kartläggning gjord av projektet Min sexualitet – min rätt, som är ett samarbete mellan Funktionsrätt Sverige och RFSU. Ett återkommande problem bland personer med en funktionsvariation är avsexualisering, det vill säga att de inte betraktas som sexuella varelser av sin omgivning. Det leder i sin tur till att många skäms över sin sexualitet, enligt Min sexualitet – min rätt.  

Forskning visar även att de som har en funktionsnedsättning oftare utsätts för våld än övrig befolkning.  

– Det händer att anhöriga försöker skydda den funktionsnedsatta personen från våld genom att till exempel begränsa antalet människor som hen möter. Men det kan bli en missriktad omtanke som skapar skam. Många funktionsnedsatta får en känsla av att ‘Jag bör inte utforska min sexualitet’, säger projektledare Hanna Öfors.  

För att motverka avsexualisering kommer Min sexualitet – min rätt att starta en kampanj där de sprider positiva erfarenheter av sex från personer med funktionsnedsättning.  

– Vi vill lyfta sex ur ett positivt och lustfullt perspektiv istället för att fokusera på det som är svårt, säger Hanna Öfors.

Se Fråga doktorn på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.