Mariefredsrymmare fick fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Mariefredsrymmarna Tobias Jardeberg och Åke Martinsson dömdes i dag av Eskilstuna tingsrätt till fängelse för brott begångna i samband med rymningen i september i förra året.

Jardeberg dömdes bland annat för människorov, olaga frihetsberövande och olaga tvång. Enligt rätten ska det tidigare utdömda livstidsstraffet för mord även gälla de nya brotten.

Martinsson fick påbackning med fängel- se i ett år och nio månader för bl.a. medhjälp till människorov och olaga frihetsberövande. Ytterligare tre per- soner som hjälpt rymlingarna dömdes.

Tobias Jardeberg

Tog gisslan

Rymlingarna ska också betala en rad skadestånd, bland annat 70 000 kronor till den vårdare som de tog som gisslan.

Det var på kvällen den 23 september förra året som Tobias Jardeberg rymde från Mariefredsanstalten tillsammans med Åke Martinsson, tidigare dömd för bland annat narkotikabrott.

De båda rymmarna tog en vårdare som gisslan, tvingade till sig nycklarna till en bil som stod parkerad innanför fängelsets yttre mur och körde i väg.

Fruktade för sitt liv

Efter fyra dygns intensiva spaningar greps de utanför Degerfors.

Då hade vårdaren redan hunnit fly.

Vid rättegången strax före jul berättade han om sin skräck och om hur han under flykten fruktade för sitt liv.

Han berättade också hur han slet sig fri från rymmarna genom att under en bilfärd angripa Tobias Jardeberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tobias Jardeberg

Mer i ämnet