Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare L-politikern och författaren Marit Paulsen är död, hon blev 82 år gammal. Foto: Per Larsson/TT

Marit Paulsen har avlidit – blev 82 år

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare L-politikern och författaren Marit Paulsen har gått bort, uppger familjen för Expressen. Hon blev 82 år gammal.

”Vi är i vår sorg ändå tacksamma och stolta för de många insatser som vår livskamrat, mamma, farmor, mormor, gammelmormor och gammelfarmor Marit gjort”, skriver familjen i ett uttalande till tidningen.

Marit Paulsen föddes 1939 och växte upp i Norge under andra världskriget. Hon flyttade till Sverige i början av 60-talet och har därefter bott i Yttermalung i Dalarna.

Två av hennes syskon blev nazister. Själv försökte hon under hela sitt liv kompensera för syskonens brott, sa hon i SVT:s Min sanning 2015.

Från S till FP

Paulsens politiska engagemang började i Socialdemokraterna. Inför folkomröstningen om EU-medlemskap 1994 var hon en ledande figur för ja-sidan.

1998 gick hon över till Folkpartiet (numera Liberalerna) och var ledamot i EU-parlamentet i två omgångar. Som politiker var hon engagerad i frågor om livsmedel, miljö och djurskydd. Hon var fram till 2007 partiets andra vice ordförande och talesperson i äldrefrågor.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson kommenterar Paulsens bortgång på Twitter.

”Enorm saknad. Är tagen av dödsbudet. En stor liberal samhällsgärning är över. Tack Marit! Alla tankar till familjen”, skriver Pehrson.

Se SVT:s direktsändning med reaktioner på Marit Paulsens död här.

Skrev över 20 böcker

Marit Paulsen skrev över 20 böcker, bland annat ”Liten Ida” som baserades på hennes uppväxt i slutet av och efter Tysklands ockupation av Norge.

Hon var värd för Sommar i P1 fyra gånger: 1975, 1979, 1995 och 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer