Foto: TT

”Marius var inget husdjur”

Uppdaterad
Publicerad

Giraffungen Marius avlivning har mötts av stark kritik. Men enligt Bengt Holts, vetenskaplig direktör på Köpenhamn Zoo var beslutet rätt.

Historien om griraffungen Marius avlivning har väckt stort intresse över hela världen och många har engagerat sig för att rädda hans liv. Men även hatmejl och hot har skickats till ledningen för Köpenhamn Zoo.

– Folk har skrivit ”fuck you”, kallat mig för ”mördare” och till och med hotat att döda mig och min familj, säger Bengt Holts, vetenskaplig direktör på Köpenhamns zoo, till SVT.

Marius blev foder

Trots protester och demonstrationer avlivades Marius med en bultpistol under söndagen. Han obducerades framför ett stort antal människor, där bland flera barn, innan parkens rovdjur fick äta upp honom.

En förklaring till beslutet att avliva Marius är att Köpehamns zoo ingår i ett internationellt avelsprogram för sunda djur i djurparker.

– Vi sorterar bort giraffer med gener som redan är rikt representerade i beståndet, säger Bengt Holst.

Vackra djur väcker empati

Bengt Holts är chockad över de hot och hatmelj som han fått men inte förvånad över att människor reagerat känslomässligt över Marius öde.

– Giraffen är ett mycket stort och vackert djur vilket gör att folk ser på den nästan som ett husdjur. Det kan vara en av anldningarna till att folk reagerar så starkt, säger Bengt Holts och påpekar att giraffen är ett vilt djur.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.