Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Marmorstein: C väljer att aktivt stödja regeringen

Publicerad

Centerpartiet har kommit överens med regeringen om ett nytt pensionsförslag – och kommer även att rösta på regeringens vårändringsbudget.

– Det här är en stor sak, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Riksdagspartierna har tvistat om pensionsfrågan under våren. Men under måndagen presenterade regeringen ett nytt kompromissförslag – tillsammans med Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Centerledaren Annie Lööf meddelar också att man kommer att rösta på regeringens vårändringsbudget på onsdag. Lööf motiverade beslutet med att man har gjort ett stort avtryck i den budget som nu ligger på bordet.

– Det gjorde man inte i höstas, då la man ner sina röster vilket resulterade i att högeroppositionens budget gick igenom. Nu väljer man att aktivt stödja regeringen, säger Elisabeth Marmorstein.

– Därmed placerar man sig ännu tydligare på Magdalena Anderssons sida inför valet.

C-ledaren fick också frågan om partiet vill ingå i en S-ledd regering efter valet, och svarade då att valresultatet får avgöra hur det blir.

– Det är ingen hemlighet för någon att Centerpartiet föredrar en S-ledd regering så länge Moderaterna tänker sig ett samarbete med Sverigedemokraterna, säger Marmorstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.