Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
C kommer rösta för regeringens budget, meddelar partiledaren Annie Lööf (C) Foto: SVT

Centern kommer stödja regeringens budget

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet kommer att rösta på regeringens vårändringsbudget. Det säger partiledare Annie Lööf under en pressträff. Beskedet kom efter att man enats om ett nytt pensionsförslag tillsammans med regeringen.

I sista stund, bara timmar innan finansutskottets möte under måndagen, meddelade regeringen att man tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet enats om en kompromiss tillsammans med Centerpartiet gällande pensionsfrågan.

– Vi har gång på gång visat att vi är beredda, att inte bara i ord utan också i handling, vara med och ta ansvar för att hitta överenskommelser och kompromisser, säger Annie Lööf under en pressträff.

C-ledaren meddelade också att man kommer att rösta för regeringens vårändringsbuget på onsdag.

– Vi kommer att rösta på det budgetförslag som vi har varit med och påverkat.

Oppositionen säger nej

Det nya pensionsförslaget, som bland annat innebär en höjning av garantipensionen med 1 000 kronor, presenterades för övriga partier i pensionsgruppen under måndagsförmiddagen.

Men någon bred enighet kring pensionsfrågan kommer man inte nå. De övriga fyra oppositionspartierna säger nej till förslaget.

– Det här är väldigt sent och det är ett oseriöst sätt att handha Sveriges pensionärer, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och fortsätter:

– Nu lägger man fram ett förslag i sista minuten. Vi står fast vid vårt förslag för det är bättre för Sveriges pensionärer.

Senare under måndagen kom beskedet att oppositionen använder sin majoritet i finansutskottet för att stoppar förslaget från att presenteras för riksdagen.

V: Väldigt glada

Vänsterpartiet ledare Nooshi Dadgostar sa tidigare till SVT Nyheter att hon var glad över dagens förslag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag är väldigt glad i dag att vi har en majoritet bakom oss, säger Nooshi Dagostar (V). Foto: SVT

– Det är den största höjningen av garantipensionen någonsin och jag är väldigt glad i dag att vi har en majoritet bakom oss.

Vad är skillnaden mot det förslag ni lade fram med regeringen tidigare?

– Vårt förslag var ungefär 200 kronor högre. Om jag hade fått bestämma hade det blivit en högre nivå. Men för oss har det varit oerhört viktigt att det här också bli verklighet. Därför har vi förhandlat och nu kommit med ett kompromissförslag, säger Dadgostar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.