Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han beskrivs som en slipad politiker”. Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein om favoriterna att ta över posten som språkrör i Miljöpartiet efter Per Bolund. Foto: SVT

Marmorstein: Här är favoriterna att ta över efter Bolund (MP)

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att valet av Miljöpartiets nya språkrör kryper närmare hårdnar konkurrensen. På tisdagen meddelade EU-parlamentarikern Pär Holmgren att han kandiderar. I nuvarande läge kan han ses som favorittippad att ta över posten, enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

– Den tydliga miljö- och klimatprofilen är hans styrka i det här racet. Han svaghet är att han är oprövad som rikspolitiker, säger hon.

Höstens val av ett nytt språkrör kommer i ett pressat läge för Miljöpartiet. Stödet för partiet nådde sin topp för drygt tio år sedan, och i den senaste tidens opinionsmätningar har MP legat farligt nära riksdagsspärren.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein tror att utmaningarna bland annat ligger i att bredda målgruppen och att höja förtroendet för språkrören.

– Till det kommer eftergifterna i regeringsställning som fortsatt ligger dem i fatet bland de väljare som efterlyser en mer radikal miljö- och klimatpolitik.

Fördel med ett huvudfokus

Över tid har Miljöpartiet fått en stark ställning till vänster. Marmorstein är övertygad om att partiet kommer vara kvar där eftersom cirka 86 procent av väljarna placerar sig på vänstersidan, med potentiella framtida väljare hos Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Sen uppfattar jag att vänstergiren har ett starkt internt stöd. Man vill profilera sig i frågor om social rättvisa och minskande klyftor som en bärande del av den gröna omställningen.

Inför valet 2022 antog partiet också en nygammal strategi. Ambitionen var att förflytta fokus från flera viktiga huvudfrågor till en enda central sådan: Miljö och klimat.

– Det kan finnas en poäng med det med tanke på att det är den enda frågan där de har en stark position. Deras tidigare försök att bredda sig har misslyckats ganska ordentligt.

Små chanser för ny språkrörsmodell

Ungdomsförbundet Grön ungdom vill i sin tur se ännu större förändringar och trycker på för att moderpartiet ska ändra modellen från två språkrör till ett. Sannolikheten att de får gensvar är dock inte särskilt stor, menar Marmorstein.

– Det krävs två av tre tredjedelars majoritet och det tror jag inte att de som vill byta modell lyckas skramla ihop på kongressen i höst.

Hör Elisabeth Marmorstein om kandidaterna som potentiellt skulle kunna ta över språkrörsposten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.