I höst ska Per Bolunds ersättare utses. Foto: Johan Jeppsson / TT

De vill bli MP:s nya språkrör

Uppdaterad
Publicerad

I höst ska Miljöpartiet välja en ersättare för Per Bolund som språkrör. Blir det polisen, Stockholmsprofilen eller prästen som vill satsa på utrikespolitik? Bland dem som hunnit säga nej finns Per Olsson Fridh, tidigare biståndsminister. Här är kandidaterna som hittills sagt att de vill bli Miljöpartiets nya språkrör efter Per Bolund.

Pär Holmgren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pär Holmgren (MP) om varför han skulle passa som språkrör. Foto: SVT

Pär Holmgren, tidigare känd som meteorolog i SVT, har suttit i EU-parlamentet för MP:s räkning sedan 2019. Nu vill han kombinera uppdraget med språkrörsposten.

– Det mesta av miljölagstiftningen vi har i Sverige kommer numera från Bryssel och Strasbourg, EU-parlamentet och EU i stort. Då blir det en enorm styrka för oss i Miljöpartiet att ha ett språkrör i varje parlament, säger Holmgren till Ekot.

Henrik Blind

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skulle Henrik Blind bli vald blir han den första samiska ledaren för ett riksdagsparti. Foto: Anna-Karin Niia/SVT

Kommunalrådet i Jokkmokk gjorde ett succéval förra året då MP fick 11,3 procent av rösterna – partiets bästa resultat i hela landet. Skulle han bli vald blir han den första samiska ledaren för ett riksdagsparti. 

– Jag tycker att det är viktigt med röster från vårt område. Vi lever mitt i klimatförändringarna och vi lever där detta går som fortast.

Daniel Helldén

Daniel Helldén är tidigare trafikborgarråd i Stockholms stad och har suttit i riksdagen sedan förra året. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det tidigare profilerade trafikborgarrådet i Stockholm sitter nu i riksdagen, och är en av två kandidater som sagt att han kandiderar även om partiet lämnar modellen med två språkrör. Han tycker att partiet tappat fokus på klimat- och miljöfrågor.

– Vi har ägnat oss åt att prata om alltför många frågor, och som mindre parti finns inte det utrymmet. Vi måste kunna fokusera och prioritera, det har vi inte varit bra på.

Henrik Ölvebo

Henrik Ölvebo, kommunalråd i Gällivare, kandiderar till posten som språkrör i Miljöpartiet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kommunalrådet i Gällivare kommer även han att ställa upp även om det bara blir ett språkrör. Sticker ut inom partiet då han är öppen för ny kärnkraft och gruvetableringar om det krävs för att klara den gröna omställningen.  

– Jag har väl en mer pragmatisk syn. Elektrifieringen och gruvorna är två frågor där vi har lite problem med förklaringsmodellen. Det är svåra frågor där vi behöver navigera på ett bättre sätt.

Linus Lakso

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur var det att vänta på kontrollräkningen? Hör Linus Lakso (MP) berätta. Foto: Fanny Asplund/SVT

MP:s energipolitiska talesperson med ingenjörsbakgrund tror att han är rätt person för jobbet då han varit med att ta fram partiets samlade klimatpolitik. Han vill också satsa på den ekonomiska politiken och de ökade klyftorna.

– Vi behöver vara väldigt tydliga med att vi vill föra en aktiv fördelningspolitik.

Martin Marmgren

Martin Marmgren från Mölndal utanför Göteborg arbetar som polis till vardags i Stockholmsområdet och har tidigare varit gruppchef för polisen i Järva. Foto: Anders Wiklund/TT

Till vardags polis i Stockholmsområdet. Han lyfter förutom klimat och miljö ”en högerpopulism på frammarsch”, och hoppas kunna öka partiets förtroende och ändra bilden av MP: 

– Det finns en felaktig bild, i vissa fall en ren nidbild, av miljöpartister som verklighetsfrånvända som inte förstår sin omgivning och de problem som människor möter.

Magnus P Wåhlin

Magnus P Wåhlin från Växjö arbetar som präst och kandiderar till språkrör för en andra gång. Foto: Henrik Montgomery/TT

Prästen från Växjö har tidigare utmanat Bolund om språkrörsposten. Han vill, förutom partiets profilfrågor, satsa på utrikespolitiken:  

– Jag tror att utrikes-, säkerhets- och geopolitiska frågor kommer att spela en stor roll i valrörelsen 2026, och vi behöver vässa vår utrikespolitik.

Torbjörn Nilsson

Värmlänning som tror att dålig kommunikation har stjälpt partiet. Vill mobilisera partiet för att nå ut med politiken till väljare och medier.

– Vi har väldigt starka intressen emot oss, starka ekonomiska intressen som gärna skulle se att vi åker ut ur riksdagen.

Nils Seye Larsen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Många har hört av sig och tycker att jag borde köra på det här, säger Nils Seye Larsen (MP) om att bli nominerad till språkrör. Foto: Alva Jonsson/SVT

Gruppledare i Umeå som bland annat har en bakgrund med ideellt engagemang inom funktionsrätt och asylrätt.

– Jag vill bära med mig det vi gjort i Umeå som jag är oerhört stolt för, säger Nils Seye Larsen.

Carl Ståhle

Sitter i styrelsen för Miljöpartiets Klimatnätverk och är ersättare för partiet i riksdagen. Arbetar till vardags som digitaliseringsexpert på Sveriges allmännytta. Bor i Ekerö utanför Stockholm och har till tidningen Altinget uttryckt att han inte utesluter ett samarbete med partier högerut.

Fakta om språkrörsvalet

  • Måndagen 21 augusti var sista dagen för de nominerade att meddela valberedningen om de vill kandidera.
  • Senare i höst ska valberedningen lägga fram sitt förslag. Båda språkrörsposterna ska upp för omröstning på partiets kongress den 17–19 november, men ingen kvinna har ännu utmanat Märta Stenevi som kvinnligt språkrör.
  • Den 12–13 september ska partiet dessutom hålla en “rådgivande omröstning” om huruvida partiet ska ha kvar modellen med två språkrör eller gå över till att enbart ha en ledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.