Före detta trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) vill leda partiet på riksnivå. Foto: Ann Sehlin/SVT

Helldén vill leda MP – även som ensamt språkrör

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamot Daniel Helldén vill leda Miljöpartiet efter Per Bolunds avgång som språkrör vid partiets kongress i november.

Det före detta trafikborgarrådet säger sig vilja ta över posten även om partiet lämnar modellen med två språkrör, rapporterar Aftonbladet.

– Jag känner ett stort och brett stöd från miljöpartister ute i landet för att ta den här bollen, säger Helldén till tidningen.

En del av Miljöpartiets problem och skälet till att partiet balanserar nära fyraprocentsspärren är, enligt Helldén, att man glidit för långt från fokus på klimat- och miljöfrågor.

– Vi har en förmåga att splittra upp oss. Politik handlar mycket om att koncentrera och prioritera, säger han till tidningen.

Splittring om antalet språkrör

Stor splittring inom partiet har också uppstått just kring språkrörsmodellen.

Medan delar av MP ser en möjlighet att växa om man lämnar modellen med två språkrör till förmån för en partiledare, har andra, som övriga språkrörskandidater, gjort klart att de bara kandiderar förutsatt att modellen är kvar.

David Helldén kandiderar oavsett modell, även om han då utmanar Märta Stenevi som ensam partiledare.

– Jag förordar att det ska vara två språkrör, säger Daniel Helldén, men tillägger:

– Skulle det nu vara så att partiet väljer att ändra det så kvarstår jag som kandidat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.