Magnus P. Wåhlin säger sig vara redo att ta steget från Växjös kommunpolitik till riksdagen, trots att han saknar riksdagspolitisk erfarenhet. Foto: Diba Dehnad/SVT

Växjöpolitiker kandiderar till nytt MP-språkrör – igen

Uppdaterad
Publicerad

Magnus P Wåhlin, gruppledare för Miljöpartiet i Växjö, har nu bestämt sig för att kandidera till att bli språkrör för partiet. Det är inte första gången han ställer upp, år 2019 stod valet mellan honom och Per Bolund.

Tidigare i somras aviserade det nuvarande språkröret Per Bolund sin avgång och i morgon, den 15 augusti, är sista dagen som medlemmarna har möjlighet att nominera hans efterträdare.

Växjös kommunalråd Magnus P. Wåhlin gick på söndagskvällen ut och berättade att han kandiderar. 

– Vårt parti behöver språkrör som når ut till väljare, och jag tror jag är ett språkrör som kan göra det. Jag tror jag är rätt person för jobbet, säger Wåhlin.

Det är inte första gången som Magnus P. Wåhlin försöker bli språkrör. På kongressen 2019 var han Bolunds enda motkandidat och fick då 87 röster av medlemmarna, jämfört med 171 för Per Bolund.

Dåligt utgångsläge

Den här gången säger Wåhlin att han har samlat på sig mer politisk erfarenhet, och att han blev överraskad av Bolunds plötsliga avgång.  Det var däremot inte självklart för honom att ställa upp.

– Jag har funderat på det här hela sommaren. Det innebär en livsstilsförändring, säger Wåhlin.

I nuläget har två MP-politiker meddelat sina kandidaturer, Torbjörn Nilsson från Karlstad och Martin Marmgren i Stockholm. Tisdag är sista dagen att kandidera, och det kan annonseras fler namn. Enligt statsvetaren Erik Wångmar har Wåhlin dock ett dåligt utgångsläge.

– Han har inte riksdagspolitisk erfarenhet, så det är tveksamt. Han har inte jättestor chans, men å andra sidan är han präst och det har en partiledare i modern tid inte varit. Det kan bli lite intressant, säger Wångmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.